Choreograaf noemt hondendrol in gezicht van recensent smeren «geen geweldige keuze»

De Duitse choreograaf Marco Goecke heeft gereageerd op het drollenincident. Afgelopen weekend smeerde de 50-jarige man een hondendrol in het gezicht van een kritische recensente van de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Nu erkent hij dat dat fout was: «Het was geen geweldige keuze.»

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

«Des goûts et des couleurs, on ne discute pas», wordt weleens gezegd. Het recente poepincident bewijst die uitspraak maar nog eens.

Toen Wiebke Hüster, een recensente van de Frankfurter Allgemeine Zeitung, een vernietigende recensie gaf van ‘The Dutch Mountains’, het nieuwe stuk van Goecke in samenwerking met het Nederlands Dans Theater (NDT), schoot dat bij de choreograaf in het verkeerde keelgat. Toen Goecke met haar oog in oog kwam te staan tijdens de opvoering van het stuk in het Staatstheater Hannover, waar hij balletdirecteur is, gaf hij op theatrale wijze te blijken wat hij dacht van haar mening. Hij draaide een hondendrol in haar gezicht.

«Ik ging te ver»

In een interview met het Duitse NDR gaf hij later al aan dat de actie «geen geweldige keuze was». Toen wees hij nog naar Wiebke: «zij gooide ook jarenlang met stront naar mij en mijn werk.»

Enkele dagen later gaf hij uitgebreid zijn excuses in een video: «Ik ging veel te ver. Ik ben geschrokken van mijn gedrag. Het was een uiting van diepe en langdurige frustratie, maar daarmee valt het nog niet goed te praten.» Hij verontschuldigt zich ook bij NDT, aan wie hij «mogelijk schade heeft toegebracht.»

Het theater in Hannover veroordeelt Goeckes gedrag en heeft hem inmiddels geschort voor onbepaalde tijd. Ook het NDT liet weten dat ze de actie «ten zeerste betreuren.» Wiebke zelf heeft een klacht ingediend. De zaak wordt nu onderzocht door de politie.