Deze Portugese hond is de oudste hond ooit

Bobi had bijna zijn eerste dag niet overleefd. Nu is de Portugese hond de oudste hond ooit. Dat maakte Guinness World Records bekend.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

In november werd Gino de chihuahua nog uitgeroepen tot oudste levende hond ter wereld. De Amerikaanse hond is 23 jaar oud. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan keek een Portugees baasje nogal vreemd op van dat nieuwtje. Zijn hond Bobi was met zijn 30-jarige leeftijd tenslotte een pak ouder.

Oudste hond ooit

Op 1 februari nam Bobi dan ook officieel de fakkel over, onder het toeziend oog van Guinness World Records. De raszuivere Rafeiro do Alentejo – een soort waakhond die doorgaans 12 à 14 jaar oud wordt – was op die dag 30 jaar en 266 dagen oud. Zo werd Bobi officieel de oudste hond ooit. Het vorige record was in handen van Bluey, een ‘australian cattle dog’ die geboren werd in 1910 en 29 jaar en 5 maand leefde.

Bijna gestorven na geboorte

Het had evenwel helemaal anders kunnen uitdraaien voor Bobi. Toen Bobi ter wereld kwam in Conqueiros in Portugal werd hij niet met open armen ontvangen. Hij werd samen met drie andere puppies geboren. Dat was te veel voor de familie die ook al andere dieren verzorgde. In zo’n geval besloten families vaak om de puppies te begraven.

Dat is ook wat er gebeurde in de familie van de 38-jarige Leonel Costa, het huidige baasje van Bobi. Alleen: de vader van Leonel had Bobi over het hoofd gezien, allicht door zijn donkere vacht. Leonel zorgde samen met zijn broers en zussen stiekem wekenlang voor Bobi, tot dat de puppy zo oud was dat zijn ouders het niet meer over hun hart zouden kunnen krijgen om Bobi weg te doen.

«Toen ze erachter kwamen, schreeuwden ze erg veel op ons en werden we gestraft, maar het was het helemaal waard», zegt Leonel.