Dit is waarom je best kaas eet bij warm weer

De komende dagen wordt het zonnig en warm met temperaturen tot wel 30 graden. Hoe blijf je het best koel? Kaas eten kan misschien verlossing bieden en dit is de verrassende reden waarom.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Wie een snikhete dag wilt doorkomen, bestelt best een kaasbordje op terras. Dat lees je goed: geen fruit, geen ijsje, maar kaas zal je redden. De reden daarvoor is eigenlijk best logisch. Door het warme weer zweet je meer, waardoor je veel zout verliest. En dat is nu net iets wat kaas, naast proteïnen en calcium, in hoge mate te bieden heeft. Dat komt omdat kaas bij de bereiding in een zoutbad wordt gelegd.

Natrium

Zout is de voornaamste bron voor natrium in onze voeding. Die stof is verantwoordelijk voor heel wat belangrijke systemen in ons lichaam. Zo regelt natrium niet alleen de vochtbalans, maar ook de bloeddruk en de goede werking van zenuw- en spiercellen.

Kazen met het hoogste zoutgehalte zijn bijvoorbeeld feta en gorgonzola. Dat proef je ook wanneer je deze kazen op je tong legt. Mozerella en hüttekäse bevatten dan weer veel minder zout.

Opletten geblazen

Houdt er wel rekening mee dat je niet mag overdrijven, want door té veel zout te eten, verhoog je je bloeddruk. Geniet dus - met mate - van zo’n lekker blokje kaas en vergeet ten slotte niet om genoeg water te drinken.