Duizenden kaaimannen zijn niet «op de vlucht voor een aardbeving», maar waarheid is niet minder tragisch (video)

In Brazilië zijn bijzondere beelden van een grote samenkomst van kaaimannen viraal gegaan. Daarop is te zien hoe honderden tot wel duizenden reptielen rusten op een oever in het Braziliaanse deel van de Zuid-Amerikaanse regio Pantanal. Het opmerkelijke zicht roept veel vragen op, maar het blijkt om een ‘gewoon’ maar tragisch natuurfenomeen te gaan.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

«Zijn ze op de vlucht voor een aardbeving? Of een vulkaanuitbarsting?»: de speculatiemolen draaide volop toen beelden van een oever vol kaaimannen massaal gedeeld werden op sociale media. Op de video en foto’s is te zien hoe het zand naast de rivier ligt bezaaid met honderden reptielen, en ook in het water zelf drijven nog vele dieren. «Zijn ze misschien op de vlucht voor een natuurlijke vijand in het water?», vroegen nog anderen zich af. Ook internationale nieuwsplatformen namen de beelden duchtig over, daarbij waarschuwend voor een «invasie van krokodillen» op het «strand».

De waarheid is echter iets minder spannend, zij het wel tragisch. De kaaimannen - geen krokodillen, dus - , die in de Pantanal hun natuurlijk habitat vinden, troepen zo talrijk samen op de oever - geen strand - omdat hun biotoop onder druk staat. Door de droogte en waterschaarste verzamelen de reptielen bij de grootste bron water die ze nog kunnen vinden, in de hoop zo voedsel te vinden en te kunnen overleven. Scènes als deze zouden al voorkomen sinds 2019, maar het is wellicht een van de eerste keren dat er beeldmateriaal van opduikt.