Een Japanse treinbestuurder klaagt zijn werkgever aan nadat er 43 cent van zijn loon afgehouden werd

Een Japanse treinbestuurder heeft zijn werkgever aangeklaagd nadat er 56 yen (43 cent) van zijn loon afgehouden werd. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend. De reden? Zijn trein had een minuut vertraging. En dat is een probleem in een land dat wereldwijd bekendstaat vanwege zijn stipte treinen.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Het is fijn als een trein op tijd komt, maar een van de belangrijkste Japanse spoorwegbedrijven West Japan Railway Company (JR West) neemt stiptheid wel erg serieus. Zij rekenden hun werknemer af op een ‘professionele fout’ in juni 2020. De treinbestuurder, die niet bij naam genoemd wordt, sloeg er namelijk in om één minuut te traag toe te komen op bestemming. En daarvoor kreeg hij een boete van 56 yen, ofwel 43 cent. Dat schrijft de krant ‘Yomiuri Shimbun’.

2,2 miljoen yen schadevergoeding

De treinbestuurder moest een lege trein verplaatsen naar het station van Okayama in West-Japan, maar hij vergiste zich van spoor. Daardoor werd de machinistenwissel vertraagd, waardoor de trein een minuut later dan gepland aankwam. JR West beweert dat het gepast was om 56 yen van zijn loon af te houden, want tijdens die minuut had de werknemer tenslotte geen arbeid verricht.

De werknemer in kwestie is het daar duidelijk niet mee eens. Nu vraagt hij een schadevergoeding van 2,2 miljoen yen, ofwel 16.815 euro, aan JR West voor de geleden morele schade. De man vindt dat de vertraging het gevolg was van een kleine menselijke fout. Daardoor mag het niet gezien worden als een afwezigheid.

JR West bevestigde aan het persagentschap AFP dat er een rechtszaak aangespannen is tegen hen, maar wil geen verder commentaar geven.