Fox News zegt dat «woke» Xbox «het op hun kinderen gemunt heeft»

Twee nieuwsankers voor Fox News hebben Xbox beschuldigd van het indoctrineren van kinderen met woke gedachtegoed. Dat deden ze afgelopen dinsdag op het programma ‘Fox and Friends’. Dat Xbox hun gebruikers aanraadt om de nieuwe energiebesparende «shutdown»-modus vaker te gebruiken is volgens de twee bewijs dat de gameconsole «kinderen rekruteert voor hun klimaatpolitiek.»

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Fox News is een Amerikaans televisienetwerk dat zich richt op conservatieve en republikeinse Amerikanen. Het wordt beschreven als een van de grootste platformen ter wereld voor klimaatontkenners. Het is evenwel de eerste keer dat ze hun pijlen richten op een gameconsole.

Aanleiding was de aankondiging dat Xbox hun spelers wil aanmanen om vaker de «shutdown»-modus te gebruiken wanneer ze klaar zijn met gamen. Die modus bespaart meer energie dan de bestaande «sleep»-modus. Net zoals de «sleep»-modus laat de «shutdown»-modus ook updates toe op de achtergrond, maar die updates zouden op strategische momenten gebeuren waardoor een Xbox minder CO2 zou uitstoten. De nieuwe modus wordt de standaardsetting van een Xbox.

«Ze komen achter onze kinderen»

Fox News-nieuwsanker Ainsley Earhardt en radiohost Jimmy Failla namen de nieuwe strategie van Xbox onder de loep tijdens hun programma ‘Fox and Friends’. Het duurt niet lang vooraleer het woord «woke» valt: «Het is gestoord wat ze aan het doen zijn», zegt Failla. «We weten wat dit is. Het is niet dat dit daadwerkelijk uitstoot zal compenseren. De CO2-reductie is verwaarloosbaar. Maar wat ze wel proberen is om je kinderen op een jongere leeftijd proberen te betrekken in de klimaatpolitiek. Ze willen hen nu al klimaatbewust maken.» «Je hebt helemaal gelijk, ze komen achter onze kinderen aan», besluit Earhardt.

Republikeinen bezorgd

Ook republikeinse politici mengen zich in het debat. «Ze willen jullie wapens afnemen. Ze willen jullie gasvuur afnemen. En nu ook jouw Xbox. Wat is het volgende?» vraagt Republikeins congresman Troy Nehls zich af op Twitter. Ook Senator Ted Cruz, die in 2024 opnieuw een worp naar het presidentschap wil doen, tweette dat hij vreesde dat ze na «jullie koffie» ook het gemunt hebben op «jullie Xbox».

Amper impact op spelers

Allereerst klopt het niet dat Xbox het op kinderen gemunt heeft: minderjarigen maken in de Verenigde Staten amper 24% uit van alle gamers. Volgens The Verge verbruikt een Xbox 10 à 15 watt in slaapmodus, terwijl de energiebesparende modus slechts 0,5 watt verbruikt. Het enige echte nadeel is dat de Xbox meteen op te starten is als je de slaapmodus gebruikt, terwijl gamers die de «shutdown»-modus gebruiken zo’n 15 seconden zullen moeten wachten.