Ieuw: het toilet doorspoelen met de wc-bril omhoog is veel onhygiënischer dan je denkt (video)

De toiletbril naar beneden doen voor je doorspoelt: afgaande op de toiletpotten die wij tegenkomen tijdens onze bezoekjes aan openbare wc’s doen niet veel mensen het. Een filmpje van de University of Colorado Boulder maakt pijnlijk duidelijk waarom je dat echter beter wel doet.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Het advies om door te spoelen met de toiletbril naar beneden klinkt je misschien wel bekend in de oren, want tijdens de coronacrisis kregen we te horen dat we na ons wcbezoek de pot moesten sluiten om een verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Een aparte raad, zo leek het, maar de virologen hadden wel degelijk een punt. Met behulp van groen laserlicht hebben wetenschappers van de Amerikaanse University of Colorado Boulder aangetoond hoe onhygiënisch doorspoelen met een open toiletpot wel is.

Huiveringwekkend resultaat

De wetenschappers gebruikten een flushometer-type toilet, een wc waarbij je niet doorspoelt met water uit een stortbak, maar met de waterdruk van de wateraansluiting. Ze spoelden door zonder gesloten wc-bril, en filmden het om te zien hoe ver aerosolen - miniscule druppeltjes die zich via de lucht verspreiden - vanuit de pot de lucht in gespuwd zouden worden. Die aerosolen, die ziektekiemen uit de grote of kleine boodschap van jezelf of je voorgangers kunnen meedragen, zijn niet voor het blote oog zichtbaar, dus losten de onderzoekers dat op door een fel groen laserlicht op te schijnen.

Het resultaat bleek huiveringwekkend: binnen de acht seconden kunnen sommige aerosolen wel een hoogte van anderhalve meter bereiken - recht je neus en mond in. Grotere druppeltjes komen snel op de omringende oppervlakken terecht, terwijl de kleinere minutenlang blijven zweven. Wie liever niet in een wolk van ziektekiemen vertoeft, sluit voor het doorspoelen dus maar beter de toiletpot. En voor wie nog niet overtuigd is, is onderstaand filmpje misschien de laatste druppel.