Issei Sagawa overleden: hoe de «Japanse kannibaal» een ster werd na het eten van een 24-jarige student

Issei Sagawa, bijgenaamd de «Japanse kannibaal» wegens het vermoorden en opeten van een Nederlandse studente in Parijs in 1981, is op 73-jarige leeftijd overleden.

door
Belga/ redactie online
Leestijd 2 min.

Sagawa overleed op 24 november aan een longontsteking. De begrafenis is intussen in alle stilte gehouden. Enkel zijn familieleden waren aanwezig, zo meldt de uitgever van een autobiografie van zijn broer Jun die in 2019 verscheen.

«Uiting van liefde»

Issei Sagawa was student aan de Sorbonne-universiteit in Parijs toen hij op 11 juni 1981 een Nederlandse klasgenote, Renée Hartevelt, uitnodigde voor een diner in zijn flat.

Daar doodde hij haar met een schot in de nek, alvorens haar te villen en drie dagen lang verschillende delen van haar lichaam op te eten. Hij had ook seks met haar lichaam.

«Het eten van dit meisje was een uiting van liefde. Ik wilde in mij het bestaan voelen van een persoon van wie ik hou», bekende hij na zijn arrestatie. «Het vlees was zacht, zoals tonijn, het leek te smelten op mijn tong. Met ieder hapje werd ik seksueel opgewonden», beschreef hij zijn daad.

Vrijgelaten

Deskundigen verklaarden dat hij geestesziek was, maar de zaak werd geseponeerd en hij werd geïnterneerd, eerst in Frankrijk en vervolgens in Japan, voordat hij in augustus 1985 werd vrijgelaten.

Boeken en tv-reeksen

Hij werd een mediaster en ontving journalisten in zijn flat in de buitenwijken van Tokio. Hij verscheen soms op de Japanse televisie en heeft verschillende bestsellers gepubliceerd zoals ‘Cannibal’ en ‘I’d Like to be Eaten’ en had een manga getekend over zijn misdaad.

De Japanse schrijver Juro Kara won in 1982 de prestigieuze Akutagawa literatuurprijs voor zijn roman ‘Sagawa’s brief’, gewijd aan de misdaad.