James Webb ruimtetelescoop vindt planeet die lijkt op onze aarde (foto)

De James Webb ruimtetelescoop van ESA en NASA is gestuit op een planeet die bijna exact dezelfde afmetingen heeft als onze aarde. Het was tot nu toe moeilijk om planeten van dit kleine formaat te vinden. De ontdekking stemt wetenschappers dus optimistisch over de mogelijkheden van de nieuwe telescoop.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

De nieuw ontdekte planeet krijgt de niet zo catchy naam LHS 475 b en bevindt zich op 41 lichtjaren van ons. Hij heeft 99% van de omvang van de aarde en is dus bijna exact even groot. Het is er wel enkele honderden graden warmer en dus niet zo leefbaar.

Opent deuren

«Deze eerste waarnemingsresultaten van een rotsachtige planeet ter grootte van de aarde openen de deur naar vele toekomstige mogelijkheden om met Webb rotsachtige planeten te bestuderen», aldus Mark Clampin, directeur van de afdeling Astrofysica op het hoofdkantoor van de NASA in Washington.

De eerste van vele

Er is nog veel onbekend over LHS 475 b maar de resultaten blakeren de hoop op toekomstige ontdekkingen op. «Deze vondst van een rotsachtige planeet benadrukt de precisie van de instrumenten van de missie», aldus Kevin Stevenson van de Johns Hopkins University, die het project hielp leiden. "En het is slechts de eerste van vele ontdekkingen die het zal doen."