Jumbo voert «misplaatste» WK-reclame met feestende bouwvakkers af na verontwaardiging (video)

In Nederland heeft een reclamespot van supermarktketen Jumbo naar aanleiding van het WK voetbal verontwaardiging veroorzaakt. Daarin zijn bouwvakkers te zien die de polonaise dansen, terwijl bij de voorbereidingen van het kampioenschap in Qatar duizenden arbeiders zouden zijn omgekomen door erbarmelijke werkomstandigheden. Jumbo voert de spot nu af.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Niet alleen bouwvakkers zijn in de reclamespot te zien. Verscheidene bekende Nederlanders, onder wie acteurs, artiesten en atleten, passeren de revue.

Volgens Jumbo was de mogelijke link met de situatie in Qatar onbewust, zo luidt het in een reactie op Twitter. De keten haalt de reclame, die dinsdag te zien was, «per direct» uit de ether. «We realiseren ons dat hierin een link te maken is naar de erbarmelijke arbeidsomstandigheden in Qatar en dat is nooit onze bedoeling geweest. We bieden hiervoor onze excuses aan.»

«Misplaatst»

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International noemde de reclame in een reactie «misplaatst» en «onverstandig». «Het legt een verkeerd soort link met de mensen die al die stadions in Qatar hebben gebouwd en daarbij gewond zijn geraakt of overleden», zei woordvoerder Ruud Bosgraaf. «Het is een verkeerd soort lolligheid.»

Reclamewaakhond RCC bevestigde voorts dat er al klachten binnenkwamen over de reclame. Hoeveel en waarover precies, is niet bekend.

Volgens de reclameregie van de Nederlandse openbare omroep, Ster, voldoet de spot wel «aan alle spelregels». Die beoordeelt reclame volgens directeur Frank Volmer wel alleen op het naleven van de reclamecode en is «geen smaakpolitie».