Kandelaar gekocht voor 250 pond kan miljoenen opleveren

De Britse schilder John Craxton tikte in de jaren 60 in Londen een kandelaar op de kop. Op een veiling dacht hij een werk van de meesterbeeldhouwer Alberto Giacometti te herkennen. Nu zestig jaar later kan de aankoop zeer lucratief blijken.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Werken van Giacometti, een gerespecteerde Zwitserse beeldhouwer, behoren tot de duurste die je op een veiling kan kopen. John Craxton kocht de kandelaar voor een spotprijs en hing het werk vijftig jaar lang op in zijn woning. In 2009 stierf de Briste schilder en nu verkopen de beheerders van zijn nalatenschap de kandelaar via veilingshuis Christie’s.

2,5 miljoen

Dat de aankoop van Craxton gaat renderen staat in ieder geval buiten kijf. Craxton kocht het werk voor 250 pond en volgens Michelle McMullan van het veilingshuis kan het stuk voor tussen de 1,5 en 2,5 miljoen pond (2,84 miljoen euro) verkocht worden.

Dankbaar

De hoogste prijs die iemand ooit betaalde voor een kandelaar van de Zwitserse beeldhouwer is meer dan 7 miljoen pond. De echtheid van deze kandelaar werd in 2015 in vraag gesteld maar is intussen bevestigd. De familie van Craxton zal hem in ieder geval dankbaar zijn voor zijn scherpe oog.