Katmensen zijn slimmer dan hondenmensen

Onderzoek heeft aangetoond dat «kattenmensen» intelligenter zijn dan «hondenmensen». Bovendien bleek uit de studie dat het pro-kattenkamp creatiever, onafhankelijker en rebelser is. De wetenschap suggereert echter dat het niet allemaal negatief is voor hondenliefhebbers - en ook niet allemaal positief voor liefhebbers van katachtigen.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

De bevindingen komen uit een studie die in 2017 werd gepubliceerd door een trio van psychologen van de Universiteit van Florida, Carroll University en Marquette University. Ze verzamelden 418 studenten die ofwel zelfverklaarde hondenmensen ofwel kattenmensen waren en gaven hen vervolgens een gedetailleerde vragenlijst die hun persoonlijkheidskenmerken onderzocht.

Algemene intelligetie

Terzijde: 352 waren zelfverklaarde hondenmensen en slechts 66 bekenden een voorkeur voor katten te hebben. De kattenliefhebbers scoorden hoger in een test voor redeneren en algemene intelligentie, plus ze bleken ook beter in abstract denken, zelfredzaamheid en ruimdenkendheid.

Warme persoonlijkheden

Aan de andere kant hadden hondenmensen vaker extraverte en warme persoonlijkheden die zeer regelbewust zijn.

«Alles bij elkaar beschrijven deze bevindingen de persoonlijkheid van de gemiddelde katpersoon als verlegen, eenzaam, onpersoonlijk, serieus en non-conformistisch, maar ook creatief, sentimenteel, onafhankelijk en zelfvoorzienend. Omgekeerd beschrijven deze bevindingen hondenmensen als geaard, pragmatisch en plichtsgetrouw, maar ook warm, uitgaand, sociaal, expressief en groepsgericht», schrijven de auteurs van de studie.

Het verschil

«De bevindingen suggereren dat mensen die hoger scoren op regelbewustzijn en levendigheid een voorkeur hebben voor honden en dat mensen die hoger scoren op redelijkheid en emotionele gevoeligheid een voorkeur hebben voor katten», voegen zij eraan toe.