Klimaatactivist lijmt zich vast aan tafel tijdens Nederlandse talkshow Jinek (video)

Een opvallend moment tijdens de Nederlandse talkshow ‘Jinek’ dinsdagavond: klimaatactivist Jelle de Graaf lijmde zichzelf vast aan tafel. Tijdens de live-uitzending werd er eerder volop gedebatteerd over de nieuwe manier van actievoeren van klimaatactivisten. Wanneer host Beau van Erven Dorens de klimaatactivist onderbreekt, haalt de Graaf tweecomponentenlijm boven, beklimt hij de tafel en kleeft hij zich vast: «Ik zit hier vast in een liveprogramma en ik ga het hier hebben over het klimaat en de ecologische crisis.»

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Jelle de Graaf is klimaatactivist voor Extinction Rebellion, een groep die bekendstaat vanwege hun ophefmakende protestacties voor het klimaat. De afgelopen weken stonden klimaatactivisten volop in de kijker, nadat twee activisten van ‘Just Stop Oil’ soep gooiden over ‘De Zonnebloemen’ van Vincent van Gogh en zichzelf vervolgens vastlijmden. Sindsdien volgen de verzetsdaden elkaar op: een schilderij van Monet werd maandag nog gedrenkt in aardappelpuree. Hoog tijd, dacht talkshowprogramma Jinek, om een debat te houden over die nieuwe manier van actievoeren. Daarvoor nodigde Beau van Erven Dorens, die Jinek vervangt vanwege een coronabesmetting, een museumcurator uit en klimaatactivist Jelle de Graaf.

Pakistan en Nigeria

Wanneer de presentator de Graaf tijdens het debat onderbreekt, haalt de activist tweecomponentenlijm uit zijn vestzak. «Wat ga je doen?» , vraagt Van Erven Dorens nog tevergeefs. Voor iedereen het goed en wel opmerkt, zit De Graaf vastgelijmd aan tafel: «Ik zit hier vast in een liveprogramma en ik ga het hier hebben over het klimaat en de ecologische crisis», steekt hij van wal.

«Ik ga het hebben over het feit dat we nu praten over het klimaat, en niet toen honderdduizenden Pakistanen te maken kregen met gigantische overstromingen veroorzaakt door de klimaatcrisis», gaat hij verder, bovenop het hoorbaar protest van Van Erven Dorens en de tafelgenoten. «Ik heb het hierover omdat we het niet hebben over de honderden mensen die zijn gestorven in Nigeria door overstromingen die ontstaan zijn door de klimaatcrisis.»

Eenzijdig gesprek

Van Erven Dorens tracht nog het debat verder te zetten en pleit voor een tafelgesprek, maar daar heeft De Graaf geen oren naar. «Ik ga de hele tijd aan het woord zijn. Jullie hebben de plicht om eerlijk te berichten over de klimaatcrisis en die plicht komen jullie niet na. Het leven van ons allemaal staat op het spel», raast hij verder. «Waarom zit hier geen klimaatwetenschapper aan tafel? Waarom zitten er hier geen mensen uit Pakistan aan tafel?»

De meningen aan tafel over de actie zijn verdeeld. De talkshowhost Van Erven Dorens noemt de actie niet «heel sympathiek en beschaafd», aangezien de andere gasten niet aan het woord komen. Eurovisiester S10, die haar nieuwe single kwam voorstellen, vindt de actie dan weer «best vet» en «beetje te verwachten.»

Ontsnapping

Tijdens de onderbreking van het programma werd de klimaatactivist van tafel gehaald, maar ook dat ging niet zonder slag of stoot. Op beelden is te zien hoe De Graaf tegenwind geeft: «Jullie kunnen mij niet zo van tafel halen, jullie kunnen mij hiermee beschadigen.» Uiteindelijk draagt de beveiliging de activist, inclusief de tafel, studio uit, waar De Graaf zich uiteindelijk kan losrukken.