Kuifje wordt op zijn 94ste verkocht als NFT

Het universum van Kuifje zet naar aanleiding van de 94ste verjaardag van het strippersonage een stap in de digitale wereld. In het Hotel Amigo in Brussel zijn dinsdag de eerste twee NFT’s van Kuifje voorgesteld door Tintinimaginatio, de beheerder van de rechten van tekenaar Hergé.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Non-fungible tokens ofwel NFT’s, zijn unieke digitale eigendommen die niet kunnen worden gekopieerd. De NFT’s van Kuifje zijn geïnspireerd op de originele illustraties die Hergé in 1936 tekende voor de cover van het album De Blauwe Lotus. Het bijzondere aan dit werk is dat het niet tot de collectie van het Hergé Museum behoort en dus nog in private handen is. De rechten zijn wel van TintinImaginatio en op deze manier willen ze de collectie vervolledigen.

350 euro

Er komen twee soorten NFT’s. Een eerste is volledig digitaal en bevat in hoge definitie een digitale afbeelding van de prent van De Blauwe Lotus. Hiervan zullen 1.777 exemplaren verkocht worden aan 350 euro of aan het equivalent in cryptomunten. Daarnaast is er een beperkte oplage van 777 hoogwaardige fysieke prints van de cover van De Blauwe Lotus aan een prijs van ongeveer 650 euro. Die zijn verbonden aan een NFT die geldt als getrouwheidscertificaat.

Beide NFT’s zijn voorzien van een digitaal boekje met daarin de geschiedenis van de originele tekening van De Blauwe Lotus. Die werd door Hergé namelijk geplooid en per brief heen en weer gestuurd naar de uitgever voor goedkeuring. De NFT’s zijn nog in ontwikkeling en worden ergens in het eerste vier maanden van 2023 verkocht.