Kwart Vlamingen heeft fileschaamte

Maar liefst 23% van alle werkende Vlamingen voelt zich schuldig ten opzichte van hun collega’s wanneer hij of zij in de file staat. Dit blijkt uit onderzoek van Deals.be onder 1.005 volwassen Vlamingen werkzaam in loondienst. Niet alle ondervraagden hebben last van zogenoemde ‘fileschaamte’, zo gebruikt een vijfde van hen een drukke ochtendspits weleens als een excuus om te laat op hun job te verschijnen.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Jonge Vlamingen generen zich het snelst voor een ochtend filerijden, zo vindt niet minder dan 40% van hen het lastig om hun collega’s na een flinke verkeersopstopping onder ogen te komen. “Ik ga ervan uit dat niemand voor zijn lol in de file aansluit”, zegt Vince Franke van Deals.be. “Wat mij betreft hoef je jezelf daarvoor echt niet te schamen. Een drukke ochtendspits is al stressvol genoeg. Als je jezelf dan ook nog eens druk maakt om wat je collega’s er wel niet van vinden, weet je op voorhand al dat je die dag niet erg productief gaat zijn.”

Stilstaan

In plaats van de dagelijkse file als een smoes te gebruiken om te laat op het werk te verschijnen, zijn er ook verschillende manieren om deze juist te ontlopen. Een daarvan is carpoolen. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst de helft van alle werkende Vlamingen ervoor openstaat om dagelijks naar werk te carpoolen met collega’s die in buurt wonen. Brabanders (55%) en Limburgers (54%) zijn hier het meest enthousiast over. Brusselaars (28%) zijn daarentegen het minst bereid om met collega’s mee te rijden.

Een verkeersopstopping hoeft overigens niet altijd tot gevolg te hebben dat je ook op professioneel vlak stilstaat. Zo probeert niet minder dan 21 % van alle ondervraagden alsnog zoveel mogelijk werk te verzetten wanneer ze in de file staan. Opvallend genoeg maken vooral mannen (24 %) van de gelegenheid gebruik om bijvoorbeeld zakelijke telefoontjes te plegen. Onder vrouwen bedraagt dit slechts 18%. Franke: “Wanneer ik het aannemelijk acht dat ik ’s avonds in de file sta, probeer ik gedurende de werkdag zoveel mogelijk belletjes te bewaren voor tijdens de terugreis. Wanneer ik dan wonder boven wonder toch niet vast sta voelt dat soms haast als een teleurstelling.”

Hybride rijden

Naast schuldgevoelens roept regelmatig filerijden ook veel ergernis op. Zo noemen maar liefst vier op de tien werkende Vlamingen ‘in de file staan’ als het meest ambetante onderdeel van hun job. Voor 52% van de respondenten is dit zelfs een reden om een nieuwe baan te zoeken. Franke: “In de afgelopen zes maanden heb ik geregeld met enige heimwee teruggedacht aan de lege snelwegen tijdens de coronapandemie. Om de dagelijkse files zoveel mogelijk te ontwijken, vertrek ik tegenwoordig of heel vroeg, óf heel laat. Door pas om tien uur ’s ochtends richting werk te gaan, sta ik vrijwel nooit meer ergens vast. Ik noem dat hybride rijden en kan het iedereen aanraden.”