Macaber zicht: honderden vogels crashen tegen flatgebouwen in New York (video)

Ellendige beelden uit de Amerikaanse stad New York: de straten rond het World Trade Center liggen er bezaaid met dode vogeltjes. Volgens NYC Audubon, een lokale natuurorganisatie, zijn de trekvogels gecrasht tegen de hoge wolkenkrabbers. De slechte weersomstandigheden zouden gezorgd hebben voor een ongeziene vogelsterfte.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Het is niet de eerste keer dat er trekvogels tegen de New Yorkse wolkenkrabbers vliegen, maar dit jaar bleek de dodentol bijzonder hoog te liggen. Uit beelden gemaakt door Melissa Breyer, vrijwilliger bij NYC Audubon, blijkt hoe ernstig de situatie is: overal liggen dode zangvogeltjes. Al meer dan 200 exemplaren zouden zijn opgeraapd. Volgens Kaitlyn Parkins, adjunct-directeur behoud en wetenschap van de organisatie, gooide een storm roet in het ogen van de normale vlieghoogte van de zangvogels, waardoor ze crashten tegen de wolkenkrabbers. «Het lijkt erop dat de storm de vogels gedwongen heeft om lager te vliegen, of hen misschien vooral gedesoriënteerd heeft», zegt ze.

Ook weerspiegelend glas en verlichting in de gebouwen, zeker bij bewolkt weer, zorgen volgens experts voor verwarring bij de vogels. De vogelbescherming roept bedrijven en bewoners in glazen wolkenkrabbers dan ook op hun lichten bij donkerte te doven.

Overlevers

Gelukkig stierven niet alle zangvogeltjes een noodlottige dood in New York, minstens 77 zouden het hebben overleefd. Zij worden verzorgd in een opvangcentrum. Intussen vraagt NYC Audubon aan passanten om de gewonde vogeltjes niet links te laten liggen, maar ze op te rapen en ze in een papieren zak naar het centrum te brengen.