Miami wil daklozen wegsturen naar eiland: «Gênant voor de stad»

Een omstreden plan van het stadsbestuur van de Amerikaanse metropool Miami om daklozen weg te sturen naar een kampement op een klein eiland voor de stad stuit op steeds meer protest.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Het plan van het stadsbestuur omvat de oprichting van honderd ‘tiny homes’ op Virginia Key, een eiland van 3,5 vierkante kilometer voor de kust van Miami. Het voorstel werd in oktober vorig jaar gelanceerd door Joe Carollo, commissaris van de stad Miami. Op 28 juli jongstleden keurden de stadscommissarissen van Miami met een 3-2 meerderheid een plan goed om verder te gaan met het proefprogramma.

De plannen leidden de voorbije maanden al tot felle protesten. Zo heerst er verontwaardiging over het gebrek aan infrastructuur op het eiland, waardoor de daklozen het zouden moeten stellen zonder vervoer en riolering en zelfs zonder toegang tot voedsel. Bovendien wordt het eiland tijdens het orkaanseizoen blootgesteld aan extreme weersomstandigheden.

Virginia Key ligt op een steenworp van twee van de rijkste buurten van de stad, Key Biscayne en Fisher Island, een eiland dat alleen toegankelijk is per boot.

Protest

Sinds afgelopen vrijdag hebben meer dan 17.000 mensen een online petitie ondertekend tegen het plan, dat volgens de initiatiefnemers «discreet werd goedgekeurd» slechts «48 uur na het informeren van het publiek». De petitie kwam enkele dagen nadat op sociale media screenshots opdoken van een presentatie van de stad Miami over het voorgestelde kampement voor chronisch daklozen.

Commissaris Ken Russell, die tegen het plan stemde, benadrukte tegenover The Daily Beast dat het idee nog niet officieel realiteit is. In september zal het plan op tafel komen te liggen bij een vijfkoppige commissie. Russell voegde eraan toe dat burgemeester Francis Suarez de «mogelijkheid heeft om een veto uit te spreken over alle acties van de stadscommissie».

«Dit plan is gênant voor de stad», vertelde Russell aan The Daily Beast over het proefplan. «Het is de verkeerde oplossing. (...) Wat je krijgt is daklozen die hier bij bosjes gedropt zullen worden en gewoon rondzwerven op Virginia Key, zonder toekomst.»