‘Mooiste hond van de VS’ veroorzaakt ophef: «Het is dierenmishandeling»

Hond Wasabi ging zondag met de trofee van ‘Mooiste hond van de Verenigde Staten’ naar huis, maar lang heeft hij niet kunnen genieten van zijn kersverse sterrenstatus. Op Twitter regent het misnoegde reacties over de pekinees en zijn baasje, die dierenmishandeling zou promoten.

door
Redactie oline
Leestijd 2 min.

Pekinees Wasabi versloeg zondag de harige concurrentie op de prestigieuze Westminster Kennel Club Dog Show, waaraan 2.500 rashonden deelnamen. Het uiterlijk van het hondje is op z’n zachtst gezegd opmerkelijk te noemen, maar de prachtige, lange vacht kon de jury wel charmeren. «Wat kun je nu niet leuk vinden aan deze hond?», vroeg jurylid Patricia Trotter zondag retorisch aan het publiek. Twitter heeft de antwoorden op de vraag nochtans klaar.

Zo wijst iemand op het feit dat de gefokte pekinees op een coolpad moest gaan liggen om oververhitting tegen te gaan, terwijl de arena nochtans voorzien was van airconditioning. Daarnaast plaatst de Twitteraar een foto van het misvormde skelet van pekinezen. «Deze arme honden betalen een verschrikkelijke prijs voor menselijke ijdelheid», klinkt het. «Ik zou willen dat we geen honden zouden fokken met zulke onnatuurlijke en schadelijke eigenschappen. We hebben de macht om dit te veranderen», reageert iemand anders. Of nog: «Dit soort honden fokken en houden zou illegaal moeten zijn. Het is een object om te dragen, om op een kussen te zetten, om mooi te maken. Wat voor soort huisdier is dat? Hij wil gewoon goed kunnen ademen.»

Elitair

Ook CNN-anker John Berman sprong mee op de kar, en bekritiseerde het feit dat een labrador of golden retriever nog nooit de titel kreeg op de beroemde hondenshow. «Het is de vijfde keer dat er een verheven en ingeteelde pekinees wint», haalt hij uit naar het elitaire karakter van de Westminster Kennel Club Dog Show.

Maar alle kritiek over inteelt en elitarisme terzijde, vinden sommigen Wasabi ook gewoon écht niet mooi. «Dit is geen hond. Dit is wat er uit mijn droogkas komt als ik die schoonmaak», klinkt het droog. Of: «Ik: ‘Kijk! Wasabi heeft de Westminster Dog Show gewonnen’. Mijn vriendin: ‘Nee, dat is wat we uit ons doucheputje halen.»