Nieuw apparaat tegen obesitas dat mond dichthoudt botst op weerstand: «Het is foltering»

Een apparaat dat je kaken via je gebit aan elkaar vastzet om gewichtsverlies te bekomen blijft niet zonder controverse. De DentalSlim Diet Control, ontwikkeld door de Nieuw-Zeelandse Universiteit van Otago, zou slechts bedoeld zijn voor tijdelijk gebruik, maar krijgt bakken kritiek.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Het dieetapparaat DentalSlim Diet Control werkt via kleine magneetjes die met op maat gemaakte vergrendelingsbouten aan een van je bovenste en onderste achtertanden worden bevestigd. De magnetische kracht zorgt ervoor dat je mond slechts 2 milimeter openkrijgt - voldoende om comfortabel te praten en te ademen, maar ook om enkel vloeibaar voedsel binnen te krijgen, aldus de ontwikkelaars. Met het apparaat, een «wereldwijde primeur», willen ze naar eigen zeggen hun steentje bijdragen aan de strijd tegen de globale obesitaspandemie.

«De belangrijkste barrière voor mensen om succesvol af te vallen, is om het vol te houden. Dit helpt hen nieuwe gewoonten aan te leren, waardoor ze gedurende een bepaalde periode een caloriearm dieet kunnen volgen. Het zet het proces echt op gang», zegt professor Paul Brunton van de Universiteit van Otago, hoofdonderzoeker naar de DentalSlim Diet Control. Bij een proefstudie zouden de deelnemers gemiddeld 6,36 kilogram zijn afgevallen op twee weken. De ontwikkelaars verzekeren echter dat de gebruikers het apparaat, dat door een tandarts aangebracht moet worden, in geval van nood zelf kunnen openen. Tijdens de proefstudie heeft volgens de persmededeling geen enkele deelnemer dat moeten doen, maar toch hebben de onderzoekers het apparaat nog verbeterd: het is nu kleiner, wat het functionele comfort vergroot en het tevens estethisch mooier maakt.

Foltering

Maar velen lijken niet overtuigd van het apparaat. Op een Tweet van de Universiteit van Otago waarin de DentalSlim Diet Control werd voorgesteld, regende het kritiek. Een «foltermachine», dat is de beschrijving die volgens Twitteraars het best bij het hulpmiddel past. «Dit is waarom we een cursus ethiek nodig hebben in de wetenschap», klinkt het onder meer, terwijl iemand anders wijst op de gevaren voor verstikking wanneer een gebruiker overgeeft.

Terwijl de ontwikkelaars het apparaat in het persbericht vooral voorstellen als een goedkoop alternatief voor een «ingrijpende en onomkeerbare» chirurgische ingreep, benadrukken ze in een reactie op de kritiek dat het niet bedoeld is als een hulpmiddel voor snel of langdurig gewichtsverlies. «Het is eerder bedoeld om mensen te helpen die een operatie moeten ondergaan en die de operatie niet kunnen ondergaan totdat ze zijn afgevallen», klinkt het. «Na twee of drie weken kunnen ze de magneten ontkoppelen en het apparaat verwijderen. Ze kunnen dan een tijd een minder streng dieet volgen en dan weer in behandeling gaan. Dat zou een gefaseerde aanpak van gewichtsverlies mogelijk maken, ondersteund door advies van een diëtist.»