OEPS. Eerste AI-gegenereerde sitcom offline gehaald wegens transfobie

‘Nothing, Forever’, de allereerste AI-gegenereerde sitcom die 24/7 streamde op Twitch, kende maar een kort bestaan. Nadat de show vorige week viraal ging, haalde Twitch de Seinfeld-parodie offline, nadat het hoofdpersonage transfobische moppen tapte. «We schamen ons hier superhard over», aldus de makers.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Vorige week keken voortdurend minstens 15.000 fans naar ‘Nothing, Forever’, een kloon van de populaire 90s sitcom ‘Seinfeld’ maar dan geschreven door OpenAI GPT-3 en gespeeld door glitchy pixelfiguren. Dankzij die artificiële intelligentie kon de show 24 uur aan een stuk, zeven dagen op zeven, spelen op Twitch. De show volgde hetzelfde stramien als de sitcom, met vier personages die rondhingen in het appartement van Larry Feinberg – het AI-equivalent van Jerry Seinfeld – en leuterden over de dinges des levens.

Helemaal geslaagd was ‘Nothing, Forever’ niet. Wie inlogde op de show, hoorde vooral nonsensicaal gebrabbel over hooverboards, reisjes en spinninglessen. De personages waggelden wat ongemakkelijk in het decor, of gleden soms dwars door de muren. Het meest bevreemdende waren Larry Feinbergs typische stand-upcomedyshows: enkel de slecht-getimede lachband maakte duidelijk dat het om comedy moest gaan.

Transfobie

Exact daar liep het dan ook fout deze week. Larry Feinberg merkte op dat er «zo’n vijftig mensen» in zijn comedyclub waren, maar dat «niemand lachte». Vervolgens suggereerde hij enkele problematische onderwerpen die bij de Twitch-streamers in het verkeerde keelgat schoten: «Heeft iemand suggesties? Ik denk aan een sketch over hoe transgender zijn eigenlijk een mentale ziekte is. Of hoe alle liberalen stiekem gay zijn en hun ideeën aan iedereen willen opleggen. Of iets over hoe trans personen het weefsel van onze samenleving kapotmaken. Maar niemand lacht.»

«We schamen ons»

Twitch haalde vanaf 6 februari de show voor minstens twee weken van hun antenne, voor het schenden van hun richtlijnen. Skyler Hartle, een van de bedenkers van de show, vertelt in een statement aan The Verge dat ze er alles aan doen om te voorkomen dat ‘Nothing, Forever’ nog zo’n controversiële stand-up voortbrengt: «We schamen ons superhard, en de gegeneerde content reflecteert op geen enkele manier de waarden of meningen van onze medewerkers.»

De oorzaak van de ongepaste moppen van Larry zou iets te maken hebben met een storing bij GPT-3, waardoor de makers moesten overschakelen naar een goedkoper model dat minder goed is in content creëren. Via Discord lieten de makers weten dat ze hopen zo snel mogelijk weer online te gaan.