OOH. Shiba van ‘doge’-meme heeft leukemie

Kabosu, de Japanse hond die wereldberoemd werd op het internet dankzij de populaire ‘doge’-meme en de daaraan gelinkte cryptovaluta ‘dogecoin’, is ernstig ziek. De 17-jarige shiba inu lijdt aan leukemie en een leveraandoening.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De 17-jarige shiba inu stopte met eten en drinken op kerstavond en is gediagnosticeerd met acute cholangiohepatitis, een ontsteking van de lever en de galwegen, en chronische leukemie. Dat meldt het baasje van de hond, Atsuko Sato, op Instagram. Eerder had de Japanse kleuterleidster al gepost dat haar wereldberoemde viervoeter minder en langzamer bewoog. In haar meest recente berichten schrijft Sato dat Kabosu «in een zeer gevaarlijke toestand» verkeert en geelzucht lijkt te hebben. De hond slikt nu antibiotica.

Wereldberoemde meme

Kabosu werd één van de meest herkenbare dieren op het internet toen in 2010 een foto van haar, poserend met gevouwen pootjes en een vragende blik, zich verspreidde op Reddit, Tumblr en 4Chan. Al snel werd de foto vergezeld van tekst, een ingebeelde innerlijke monoloog in gebroken Engels in het lettertype Comic Sans, en een nieuwe meme was geboren. Internetgebruikers begonnen Kabosu’s gezicht te photoshoppen op gebak, monumenten en andere dieren. De meme werd later overgenomen door merken als Oreo en de metro in Stockholm.

De populariteit van de ‘doge’-meme bereikte een hoogtepunt in december 2013, toen twee programmeurs een alternatieve cryptocurrency genaamd ‘Dogecoin’ introduceerden als een tongue-in-cheek antwoord op Bitcoin. De cryptovaluta bereikte een piekwaarde van meer dan 400 dollar in 2014 en wordt beschouwd als de eerste ‘meme coin’ of satire van cryptocurrency. Elon Musk is een fan en in 2021 sponsorde Dogecoin de Engelse voetbalclub Watford. Kabosu’s gezicht prijkte op de mouwen van het teamshirt.

Kabosu’s populariteit zette het hondenras in de schijnwerpers. Shiba inu’s werden razend populair en de meme blijft tot op de dag van vandaag overal opduiken.