Oostendse stalker probeert ex-partner te vermoorden: «Er valt niet meer te praten. Je moet eraan»

De 56-jarige Oostendenaar Kurt D. moet zich voor de Brugse strafrechtbank verantwoorden voor poging tot moord op zijn ex-vriendin. De 55-jarige vrouw kreeg drie messteken te verwerken, maar Kurt D. ontkent dat hij het slachtoffer van het leven wilde beroven. Eerder die avond legde hij nog een liefdesbrief en een doos chocolade voor haar deur.

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Kurt D. trok in de nacht van 2 op 3 juli 2021 naar het appartement van zijn ex-vriendin op het Cardijnplein. D. legde een liefdesbrief en een doos chocolade aan haar voordeur, waarna hij het slachtoffer buiten opwachtte. De vrouw zat die bewuste avond op café om naar de EK-kwartfinale van de Rode Duivels tegen Italië te kijken. Toen ze rond 2 uur thuiskwam, voelde ze plots een soort harde klap in haar rug. «Er valt niet meer te praten. Je moet eraan», waren de woorden van Kurt D. volgens meester Kris Vincke, de advocaat van het slachtoffer. De vrouw werd ook in de borststreek geraakt. Wanneer ze een nieuwe steek wilde afweren, stak de beklaagde ook door haar hand.

Na de steekpartij strompelde het slachtoffer nog tot aan haar appartement. Op de zesde verdieping van het gebouw viel ze uiteindelijk neer tegen de deur van haar buurvrouw. Ze kon wel zelf de hulpdiensten nog verwittigen. Vooral de steek in de rug veroorzaakte een diepe, levensbedreigende wonde. «Dit had faliekant moeten aflopen», aldus haar advocaat. «Mijn cliënte verloor wel haar milt en durft nog steeds niet buiten te komen in het donker.»

Van stalker tot moordenaar

Het onderzoek wees uit dat Kurt D. zijn ex-partner al langer lastigviel. Eind juni beschadigde hij al drie keer het slot van de deur van haar berging. D. ging ook aan de haal met juwelen van het slachtoffer. Ook na de feiten bleef hij haar belagen, want de vijftiger stuurde zelfs nog twee brieven vanuit de gevangenis. «Het was een stalker die uitgroeide tot een moordenaar», vatte meester Vincke de voorgeschiedenis samen. De vrouw had een tiental dagen eerder de relatie ook al stopgezet door de ziekelijke jaloezie en het overmatig drankgebruik van de beklaagde.

Bovendien liep Kurt D. eerder al tegen de lamp voor het stalken van een vorige partner. Het leverde hem veroordelingen op voor brandstichting, bedreiging, slagen, vernieling en diefstal. Volgens procureur Yves Segaert-Vanden Bussche is er dan ook sprake van een torenhoog recidivegevaar. In die omstandigheden vorderde het openbaar ministerie een strenge effectieve bestraffing.

Banden lekprikken

De verdediging vroeg om de feiten te herkwalificeren naar opzettelijke slagen en verwondingen met voorbedachten rade. Volgens meester Bram Elyn diende het mes eigenlijk om de banden van het slachtoffer haar fiets lek te steken. Op die manier hoopte hij dat zijn ex-partner zijn hulp zou moeten inroepen. Datzelfde trucje om met haar in contact te komen zou eerder al gewerkt hebben. «Hij bleef contact zoeken omdat hij wilde weten waarom het gedaan was tussen hen.»

Tijdens het pleidooi werd opgemerkt dat op het einde van de relatie soms sprake was van wederzijds geweld. Kurt D. reageerde naar eigen zeggen in een vlaag van waanzin toen zijn ex-vriendin met haar hand iets uit haar jas leek te halen. Volgens de beklaagde stak hij eerst in de borst, waarna hij haar pas tijdens haar val in de rug zou geraakt hebben.

De verdediging stelde een voorwaardelijke straf van vijf jaar voor, met uitzondering van de veertien maanden voorhechtenis. Kurt D. verklaarde zich akkoord met een volledig contactverbod en zelfs met een stadsverbod. De beklaagde wil zich met de hulp van Antabuse ook laten behandelen voor zijn alcoholprobleem.

De rechtbank doet uitspraak op 3 oktober.