Orka’s vallen zeiljacht aan en zetten tanden in roer: «Twee uur lang doodsangsten uitgestaan» (video)

De opvarenden van een Britse zeiljacht hebben doodsangsten uitgestaan toen een groep van zo’n twintig orka’s hun luxejacht aanviel in de Straat van Gibraltar. De orka’s bleven het schip twee uur lang belagen en zetten zelfs hun tanden in het roer. «Ik vroeg me af of dit mijn einde zou zijn», klinkt het bij een passagier.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De Britse jacht kwam vanuit Kent langs de Atlantische Oceaan en had als eindbestemming Griekenland. In de Straat van Gibraltar, op enkele kilometers van de Spaanse kust, liep het mis. Een groep van zo’n twintig orka’s omsingelde het schip en beukte tegen de romp, in die mate dat de stuurman geen controle meer had over het roer. «Ik vind dat orka’s hun slechte reputatie niet helemaal verdienen (in het Engels worden de dieren onheilspellend ‘killer whales’ genoemd, nvdr), maar ze waren echt agressief», zegt de 45-jarige Martin Evans aan SWNS. «Dit was niet zoals dolfijnen die rond je boot komen zwemmen.»

De dieren, die tot acht meter lang kunnen worden en 6.300 kilogram kunnen wegen, beten zelfs stukjes uit het roer. De angst voor een schipbreuk was dan ook niet gering. «Ik vroeg me af of dit mijn einde zou zijn», aldus de 27-jarige Nathan Jones in The Sun. «Als de boot gezonken zou zijn, hadden we in een reddingsboot gezeten, omsingeld door orka’s. Dat was heftig geweest. Ik wil niet naar de hemel gekickflipt worden door een orka», klinkt het bij Martin, die in Griekenland woont. Na twee uur angstzweten bliezen de orka’s uiteindelijk de aftocht. De zeiljacht van de drie Britten wordt momenteel in Spanje hersteld.

Veel incidenten

De aanval is de nieuwste toevoeging aan een lange rij incidenten met orka’s die ongeveer een jaar geleden begon. In september en oktober vorig jaar vielen orka’s meermaals boten aan in de wateren rond Spanje en Portugal. Wetenschappers gingen er toen vanuit dat het om dezelfde groep orka’s ging, want het gaat om «uiterst ongebruikelijk gedrag». Na onderzoek ontdekten de biologen dat enkele dieren van de groep ernstig gewond waren, wat de aanvallen zou kunnen verklaren. Een gewond dier voelt zich namelijk snel bedreigd en kan uit voorzorg aanvallen. Een aanval op de mens is volgens de wetenschappers echter «totaal niet de bedoeling» van de orka’s. Ook crewlid Martin Evans denkt er het zijne van: «Ze zijn intelligent genoeg om te beseffen dat wij de oorzaak zijn van hun gebrek aan voedsel. Misschien is dat waarom ze boten aanvallen. Uiteindelijk is het hun oceaan, wij zijn bezoekers.»