Oude Grieken trouwden met hun nichten en neven

Historici leren nog steeds bij over de Oude Grieken. Zo blijkt dat het voor Grieken uit het Bronzen Tijdperk de normaalste zaak van de wereld was om als neef en nicht te trouwen.

door
Redactie Online, IFLscience
Leestijd 2 min.

Een studie gepubliceerd in ‘nature ecology & evolution’ toont aan dat Grieken van het Bronzen Tijdperk, van 3000 tot 800 voor Christus, het huwelijk graag binnen de familie hielden. Rechtstreekse neven en nichten gingen regelmatig met elkaar in het huwelksbootje.

Primeur

Dezelfde onderzoekers hebben ook voor het eerst een stamboom kunnen opstellen van een Griekse familie uit die periode. Door de warmte in Zuid-Europa blijft genetisch materiaal moeilijk bewaard, waardoor tot nu niemand er in slaagde een familie stamboom te reconstrueren. Dankzij nieuwe technieken lukt dit nu wel aan de hand van genetisch materiaal van menselijke botten.

Aan de hand van botten uit een kindergraf uit de late bronstijd konden zij de verwantschap van zeven kinderen vaststellen, waarvan zes kinderen en kleinkinderen van één echtpaar. Het zevende kind was mogelijk een volle neef van een van de anderen. Het mag dan een relatief kleine stamboom zijn, het is de eerste van zijn soort voor het hele oude Middellandse Zeegebied.

Vragen bij vondst

Dat de Grieken er niet vies van waren om wel heel veel met de familie te delen komt als een verrassing voor de onderzoekers. Van de 102 onderzochte individuen had ongeveer 30 procent genetische sporen die erop wijzen dat zij de nakomelingen waren van twee verwante mensen, misschien eerste of tweede neven. De auteurs van de studie schrijven dat deze ontdekking "ongekend" is en "een culturele praktijk aan het licht brengt die anders niet voorkomt in de archeologische gegevens".

Erfenis

"Misschien was dit een manier om te voorkomen dat de geërfde landbouwgrond steeds verder werd opgedeeld? In elk geval garandeerde het een zekere continuïteit van de familie op één plaats, wat een belangrijke voorwaarde is voor de teelt van bijvoorbeeld olijven en wijn," veronderstelde Philipp Stockhammer, een van de hoofdauteurs van de studie.

"Zeker is dat de analyse van oude genomen ons ook in de toekomst fantastische, nieuwe inzichten in oude familiestructuren zal opleveren," voegde Skourtanioti, de hoofdautheur van het onderzoek eraan toe.