Ouders bevallen van tweeling geboren uit dertig jaar oude embryo

Op 31 oktober werd een bijzonder wereldrecord gezet: Philip en Rachel Ridgeway werden trotse ouders van een tweeling die geboren werd uit een dertig jaar oude embryo. Het werd een jongen, Timothy, en een meisje Lydia. Het is allicht de oudste embryo ooit die tot baby’s leidde, zegt het National Embryo Donation Center in de Verenigde Staten.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

«Er is iets verbluffend eraan. Ik was slechts vijf jaar oud toen God me Lydia en Timothy gaf, en hij heeft dat leven sindsdien goed bewaard», zegt Philip aan CNN. De embryo’s werden bevroren op 22 april 1992. Ze waren gecreëerd voor een anoniem koppel via in-vitrofertilisatie. In 2007 doneerde het koppel de embryo’s aan het National Embryo Donationan Center in de hoop dat een ander koppel er gebruik van kon maken.

«Embryo die het langst wachtte»

Toen Philip en Rachel voor het eerst hoorden over embryo adoptie hebben ze niet lang getwijfeld. «We wisten dat het iets was dat we wilden proberen. We waren nooit op zoek naar de embryo’s die het langst bevroren waren. We wilden gewoon degene die al het langst aan het wachten waren», legt Philip uit.

Nu hebben ze in totaal zes kinderen, de eerste vier kwamen ter wereld zonder hulp van donoren of ivf. «Op een of andere manier zijn Lydia en Timothy onze oudste kinderen, ook al zijn ze de kleinste», besluit Philip. Het vorige record stond op naam van Molly Gibson. Zij werd geboren in 2020 via een embryo die al 27 jaar bevroren was.