Ouders krijgen schadevergoeding omdat ze vierde kind ‘moesten’ krijgen

Het UZ Brussel moet een schadevergoeding betalen aan een Spaans koppel omdat het ongewild werd opgezadeld met een groot gezin, zo staat woensdag te lezen in de kranten Het Nieuwsblad en De Standaard. Het koppel had een embryo besteld bij de fertiliteitskliniek, zodat dat kindje beenmergdonor kon zijn voor hun zieke eerste kind. Maar doordat het ‘foute’ embryo werd ingeplant, was de tweeling die eruit werd geboren ongeschikt. En dus moest de vrouw opnieuw zwanger worden.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Een zware tegenslag voor de ouders, die naar de rechter stapten. Die heeft het ziekenhuis - dat de fout toegaf - veroordeeld tot het betalen van schadevergoedingen. Onder meer omdat het zieke jongetje door de fout in het ziekenhuis veel langer moest wachten op een beenmergtransplantatie.

Vierde kind wél donor

Het vierde kind, dat in 2018 werd geboren, kan wél als donor fungeren. Toch krijgen de ouders nog een bijkomende schadevergoeding, omdat de komst van een extra kind hun gezin ’armer’ heeft gemaakt. Het gaat bijvoorbeeld over de verhuis naar een grotere woning.

«De rechtbank gaat daarmee in tegen eerdere cassatierechtspraak, waarbij werd geoordeeld dat er geen sprake kan zijn van schade bij de geboorte van een gezond kind», zegt juriste Fien De Meyer, verbonden aan de rechtsfaculteit van de Universiteit Antwerpen.