PIJNLIJK. Dronken burgemeester crasht na meeting met nabestaanden slachtoffers van dronken rijden

Een Australische burgemeester heeft zich de woede van haar inwoners op de hals gehaald: Karen Williams crashte haar auto tegen een boom, nauwelijks enkele uren nadat ze een videomeeting had met nabestaanden van slachtoffers van dronken bestuurders.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Burgemeester Karen Williams van de Oost-Australische stad Redland gaf intussen toe dat ze «meerdere glazen wijn» had gedronken voor ze op donderdagavond 23 juni met haar auto tegen een boom botste, melden plaatselijke media. Volgens de politie bedroeg het alcoholgehalte in haar bloed 0,177, meer dan drie keer de limiet. Er zijn geen omstanders gewond geraakt bij het ongeluk.

Williams verklaarde dat ze «een ernstige inschattingsfout» heeft gemaakt en dat ze «veel spijt» had van haar daden. Enkele dagen later trok ze zich terug uit het bestuur van de Brisbane Olympics, het organisatiecomité van de Olympische Spelen 2032. Ze weigert voorlopig om af te treden als burgemeester, maar legt haar taken wel tijdelijk neer. «Ik heb een fout gemaakt, daar zal ik van leren en ik zal mijn gemeenschap blijven dienen zoals ik dat de afgelopen 18 jaar heb gedaan», zei ze in een verklaring aan lokale media. Ze is intussen aangeklaagd voor dronken rijden, op 1 augustus verschijnt haar zaak voor de rechter.

Videomeeting

Extra pijnlijk: op donderdagmiddag, enkele uren voor haar ongeluk, nam de burgemeester nog deel aan een videovergadering met de nabestaanden van slachtoffers van dronken bestuurders. «We vertrouwden je en je hebt ons in de steek gelaten», reageerde een deelnemer aan de vergadering op het nieuws van het ongeluk. «Jij bent degene die ons zou moeten helpen om het bewustzijn te vergroten, en je hebt ons allemaal in de steek gelaten.»

Kort voor haar ongeluk had Williams nog verklaard dat «rijden onder invloed aangepakt moet worden». Ze riep op tot strengere straffen voor jongeren en voerde campagne met de families van een echtpaar dat samen met hun ongeboren kind werd gedood door een dronken tienerchauffeur in januari 2021. Intussen klinkt de roep om het ontslag van Williams steeds luider.

Australië hoort volgens de Global Status Report on Road Safety, opgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), tot de landen met het hoogste aantal auto-ongelukken veroorzaakt door alcohol, na de Verenigde Staten, Canada en Zuid-Afrika. Alcoholgebruik is de belangrijkste factor in 30% van de dodelijke verkeersongevallen in Australië. In de Verenigde Staten ligt dat percentage één procent hoger.