Te koop voor drie miljoen dollar: Een avocadotoast gemaakt uit echt goud (video)

Enkele jaren geleden was er de banaan met duct tape die het debat wereldwijd liet opflakkeren over wat kunst precies is. Vandaag zal de avocadotoast die gemaakt is uit puur goud misschien aansturen op hetzelfde debat. De Duitse kunstenaar Tim Bengel zegt dat de toast symbool staat voor de millennialgeneratie.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Er is een gezegde «de prijs is wat de idioot ervoor wilt betalen.» Criticasters durven beweren dat dat gezegde exact bedoeld is voor de gouden avocadotoast die op dit moment te koop is voor drie miljoen dollar. De bagel bestaat uit raketsalade, een schelletje tomaat, ui en avocado en is helemaal gemaakt uit goud. De Duitse hedendaagse kunstenaar Tim Bengel scande de bagel met een 3D-scanner, at de bagel op en maakte op basis van de 3D-scan een gouden avocadotoast.

Maar er is meer aan de toast dan louter het prijskaartje. Volgens Bengel symboliseert het kunstwerk de generatie van de millennials, mensen die geboren zijn tussen 1985 en 1995. In zijn Instagramvideo over het kunstwerk zegt hij dat hij «hun tijdgeest wil bevatten in dit werk.» Hij noemde het kunstwerk: ‘Who Wants To Live Forever?’, ofwel ‘Wie wil voor altijd leven?’.

18 karaat

Eetbaar is de bagel niet, maar het kost wel stukken van mensen. Het kunstwerk van 18 karaat goud bestaat uit 27 individuele delen die samen 5,5 kilo wegen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat een schelletje avocado alleen al 14,000 dollar waard is.

In een latere post voegde de kunstenaar nog toe dat het er heftig aan toeging de dagen na de release van het werk: «Er was veel liefde, veel haat, veel discussie. Ik ben benieuwd om te zien hoe de reis van het werk nog verder zal gaan.»

Het kunstwerk is te koop bij de Galerie Rother in Wiesbaden. Een gewone avocadotoast vind je dan weer aan een schappelijke prijs in de betere broodjeszaak. Aan jou de keuze.