Twitter reageert verschrikt op geluidsopnames van het zwarte gat: «Klinkt als honderd gekwelde zielen»

NASA heeft via Twitter geluidsopnames gedeeld van het zwarte gat. Wetenschappers konden de geluidsgolven waarnemen en versterken. Het resultaat klinkt als griezelig gezang, vindt Twitter. Of als een nieuw nummer van Björk.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Zondag deelde NASA een audiofragment van echte geluidsgolven die uit het zwarte gat in het centrum van het Perseus-sterrenstelsel afkomstig zijn, zo’n 200 miljoen lichtjaren van ons verwijderd.

Misvatting

«De misvatting dat er geen geluid is in de ruimte is een gevolg van het feit dat de ruimte meestal een vacuüm is, waardoor geluidsgevolgen zich niet kunnen verplaatsen», schrijft NASA op Twitter. «Een cluster van melkwegstelsels heeft evenwel zoveel gas dat we geluid hebben kunnen oppikken.» Ze moesten het geluid wel wat bewerken, zodat het hoorbaar is voor menselijke oren: «Hier hebben we dat geluid versterkt, en vermengd met andere gegevens, zodat we het zwarte gat kunnen horen!»

Het geluid werd al eens in mei gepubliceerd door het Chandra X-ray Observatory van NASA. Nu gaat het evenwel pas echt viraal op Twitter, dat zoals steeds een weloverwogen mening klaarheeft over het fascinerende geluid: «Het universum is aan het kreunen, maar niet op een sexy manier», schrijft iemand in capslock.

Poel van vuur

Twitteraars vinden het geluid door de bank genomen ofwél prachtig, ofwél eng. Die laatste groep lijkt de grootste te zijn, waarbij de reacties schipperen tussen «yikes», «eng» en «zet het geluid van het zwarte gat wat harder en het klinkt als honderden gekwelde zielen die naar een poel van vuur gesleurd worden.»