Universiteit stuurt mail naar studenten over dodelijke schietpartij via ChatGPT: «Walgelijk»

Studenten van de Vanderbilt University in Tennessee zijn woedend nadat ze een e-mail ontvingen over de dodelijke schietpartij op de Michigan State University. De universiteit had hun mail namelijk opgesteld met de AI-tool ChatGPT. «Dit is walgelijk», reageren studenten. De universiteit biedt nu hun excuses aan.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Op 13 februari opende een schutter het vuur op studenten van de Michigan State University. Daarbij overleden drie mensen, en raakten vijf anderen gewond. Het Peabody College van de Vanderbilt University schreef naar aanleiding van de feiten een e-mail naar hun studenten om hen te ondersteunen. Er was alleen één probleem: onderaan de e-mail viel te lezen dat de tekst opgesteld werd door ChatGPT, de conversatierobot van de Amerikaanse start-up OpenAI.

«Laten we in de nasleep van de schietpartij in Michigan als gemeenschap samenkomen om voor elkaar te zorgen en een inclusieve cultuur op onze campus te bestendigen. Door dit te doen, kunnen we de slachtoffers van deze tragedie eren en werken aan een veiligere, en meer meelevende toekomst voor iedereen», viel te lezen in de e-mail, afkomstig van de gelijkheids- en diversiteitsafdeling van de universiteit. De mail kent evenwel een jammerlijk slot: «Geparafraseerd van het OpenAI ChatGPT taalmodel, persoonlijke communicatie, 15 februari, 2023.»

Ironisch

De studenten waren, zacht uitgedrukt, not amused. «Het getuigt van ziekelijke ironie om een computer je boodschap over gemeenschap en samenhorigheid te laten schrijven, omdat je zelf geen zin hebt om erover te reflecteren», getuigt een student aan het studententijdschrift Vanderbilt Hustler. «De administratie geeft enkel om perceptie» en «hun institutionele politiek om hun gezicht te redden.»

Het bestuur heeft intussen hun excuses aangeboden. Ze voegen eraan toe dat ze de situatie «slecht beoordeeld» hebben.