Wachten met seks in een relatie? Dat is zo gek nog niet, stelt wetenschappelijk onderzoek

Liefde en seks zijn vaak onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je gevoelens voor iemand hebt, lijkt het soms de grootste opgave om niet meteen van bil te gaan. Toch is het soms beter om seks nog even uit te stellen. Dat zou een positief effect hebben op de relatie op lange termijn volgens sommige wetenschappelijke onderzoeken.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Er wordt weleens gezegd dat liefde een mysterie is, maar dat weerhield het Nederlandse tijdschrift Quest niet om op zoek te gaan naar wat verliefdheid precies is en wat er allemaal bij komt te kijken. Een van de vragen die ze zich daarbij stelden, was: wacht je beter even met seks in plaats van er meteen voor te gaan?

Die vraag alleen al stellen, lijkt iets uit een ver verleden, zeker in tijden van Cardi B’s ‘WAP’, de Netflixhit ‘Sex Education’ en artiesten zoals cupcakKe die albums maakt met de weinig ter verbeelding overlatende titel ‘Cum Cake’.

Vooral positief voor vrouwen

De uitkomst is dan ook verbazingwekkend: wachten met seks zou een positief effect hebben op de relatie op lange termijn. Dat ontdekte wetenschapper en socioloog Sharon Sassler van de Cornell University. Zij deed onderzoek onder 600 koppels naar dit onderwerp. Daaruit concludeerde ze dat tortelduifjes die langer wachtten met seks, later een betere relatie hadden. Daar hebben de onderzoekers een verklaring voor. Volgens hen kunnen mensen zonder de verleiding van seks en lust beter en objectiever beoordelen of iemand een geschikte partner is.

Opvallend: volgens het onderzoek zijn het vooral vrouwen die profiteren van wachten met seks, omdat seks een grotere symbolische waarde zou hebben voor vrouwen dan voor mannen. Uit het onderzoek bleek dat vrouwen die langer wachtten met seks, positiever naar hun relatie keken. Hetzelfde gold overigens voor mannen, maar het verschil was groter bij vrouwen.

Doe in ieder geval met bovenstaande informatie wat je wil, maar doe het vooral veilig.