Walvisspotters denken walvis in nood te zien, maar zijn dan getuige van iets heel bijzonders: «Dit zie je maar één keer in je leven» (video)

Een groepje walvisspotters voor de kust van Californië dacht onlangs een walvis in nood te hebben aangetroffen, maar bleek getuige van iets heel bijzonders: een grijze walvis die aan het bevallen was.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Een bevallende grijze walvis zien voor de kust van Californië is uiterst zeldzaam, omdat grijze walvissen gewoonlijk bevallen in de lagunes van Baja California, Mexico. De bevalling zelf werd nét niet op beeld vastgelegd; op de beelden is te zien hoe de moeder en haar pasgeboren kalf voor de kust van Dana Point zwemmen.

‘Once-in-a-lifetime’-gebeurtenis

«Even dachten we dat er misschien een haai of roofdier aan het werk was. Maar nee, in plaats van het einde van een leven, begon er nieuw leven», luidt het bijschrift van de video. «Het voorval was een ‘once-in-a-lifetime’-gebeurtenis voor de passagiers en de bemanning», zo staat er nog in het bijschrift.

Grijze walviskalfjes zijn ongeveer 4,5 meter lang als ze geboren worden en komen meer dan 22 kilo per dag aan als ze zich voeden met de melk van hun moeder. Grijze walvissen migreren jaarlijks langs de westkust van de VS. De walvissen reizen van hun voedselgebieden in de Bering en Chukchi Zeeën bij Alaska naar de parings- en geboortelagunes in Baja, en weer terug. De totale reis is 15.000 tot 22.000 kilometer lang en daarmee de langste jaarlijkse trek van alle zoogdieren. Een volwassen grijze walvis kan een lengte bereiken van 15 meter, een gewicht van 40 ton en een leeftijd tussen de 50 en 60 jaar.