WOW. Zeldzame penisplant bloeide voor het eerst in 25 jaar en is vlakbij te bezichtigen (foto’s)

Een gigantische plant met een ‘penis’ van een halve meter lang stond voor het eerst in bijna 25 jaar in bloei. Volgens botanici is het de derde keer in de Europese geschiedenis dat de plant zijn stinkende fallus tentoonspreidt. De erg zeldzame plant bloeit soms pas een keer om de tien jaar, dus het is een waar spektakel om de plant te kunnen aanschouwen. En je hoeft niet eens zo ver te reizen om een van de gelukkige penisbezoekers te mogen zijn.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Sinds enkele dagen toont de ‘amorphophallus decus-silvae’ zich van zijn mooiste kant in de Nederlandse Hortus Botanicus in Leiden. ‘Amorphophallus’ betekent ‘vormloze piemel’, terwijl ‘decus-silvae’ te vertalen valt als ‘glorie van het woud’. Een gepaste naam, want de vormloze piemelglorie van het woud is een prachtige en ingenieuze plant.

Allereerst is de plant afkomstig van het Indonesische eiland Java en is het erg moeilijk om ze te laten bloeien. Volgens de Leidse Hortus Botanicus «verzamelt de amorphophallus energie door alleen blad te maken en voedsel op te slaan in een knol in de jaren dat de plant niet tot bloei komt. Na de bloeit begint de cyclus van bladgroei weer opnieuw.» Een cyclus kan soms tot tien jaar duren.

Geur van de vismarkt

En een andere bijzonderheid is natuurlijk ook de vorm van de plant. Rogier Van Vugt, de manager van de Leidse tuin, vertelde aan de Nederlandse Omroep West dat je inderdaad met een beetje verbeelding een penis kunt zien in de plant: «Het is namelijk een lange steel en daarop zit een typische aronskelk met aderen. En in het midden zit een dikke witte bloeikolf.» Al is Van Vugt niet helemaal overtuigd van de naam van de plant: «Het is een beetje een stomme naam, vind ik, want een fiets is dan eigenlijk ook een vormloze penis.»

Tot slot geeft de piemelglorie ook een indrukwekkende stank af, volgens de Hortus Botanicus «vergelijkbaar met een vismarkt» of «de geur van rottend vlees».

In slechts twee uurtjes met de trein vanuit Brussel kan je al bij de piemelplant in Leiden zijn. Maar je moet er snel bijzijn, want de bloeiperiode duurde slechts twee dagen en is al voorbij. De uitgebloeide bloem is wel nog te bezichtigen. Het zou slechts de derde keer in de geschiedenis van Europa zijn dat de plant in bloei komt, enerzijds omdat de plant zelf erg zeldzaam is en anderzijds omdat slechts weinig botanische tuinen de plant in hun collectie hebben. De laatste verschijning van de piemel dateert van 1997.