WTF. Agent achtervolgt fietser zonder voorlicht en breekt zijn been op drie plaatsen (video)

Op kerstavond 2018 spotte een politiewagen in Norfolk, in de Amerikaanse staat Virginia, een fietser zonder voorlicht. De agent achter het stuur zette zijn politiesirene en zwaailicht aan en maande de fietser via een megafoon aan om halt te houden. De fietser dacht dat het bevel bestemd was voor een andere weggebruiker en reed door. Vervolgens stapte de agent uit en zette de achtervolging in op de fietser. Wat er nadien gebeurde is nu het onderwerp van een rechtszaak, met 1,5 miljoen dollar aan schadevergoeding als inzet.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Op kerstavond 2018 stapte Derrick Rountree op zijn fiets en reed naar een winkel in het centrum van Norfolk. Toen de 43-jarige man rond 21 uur een politiewagen voorbijreed, zette de agent de sirene en het zwaailicht aan, en maande Rountree via de megafoon op het dak van de auto aan om te stoppen. Reden: het voorlicht van Rountree werkte niet. De argeloze fietser dacht dat de waarschuwing voor iemand anders bestemd was en reed verder.

Agent Aaron Christie dacht op zijn beurt dat Rountree zijn bevel bewust negeerde en op de vlucht sloeg. Hij stapte uit en zette de achtervolging in. Die achtervolging werd gefilmd met zijn bodycam. Christie haalde Rountree in en tackelde de man. Volgens de aanklacht viel de agent in de schermutseling op het been van de fietser, dat op drie plaatsen brak. Rountree kreeg een boete van 15 dollar voor zijn niet-werkend voorlicht en voor ‘belemmering van de rechtsgang’. Die laatste aanklacht werd later verworpen.

‘Burgerrechten geschonden’

De aanklacht van de familie van Rountree tegen Christie stelt nu dat die laatste de burgerrechten van Rountree schond door buitensporig geweld tegen hem te gebruiken. De politie van Norfolk voerde een onderzoek naar het incident en sprak agent Christie vrij van wangedrag.

De aanklacht tegen agent Christie stelt dat Rountree geen bedreiging vormde voor zijn omgeving en dat hij te traag fietste om, zoals Christie beweert, te kunnen spreken van ‘vluchtgedrag’.

De rechtszaak start op 29 maart 2022. Rountree zal het zelf niet meemaken, want hij werd afgelopen zomer doodgeschoten tijdens een schietpartij. Volgens zijn familie was hij een onschuldige omstaander en werd de vader van drie kinderen geraakt door een verdwaalde kogel.