WTF. Britse gezinnen die vanavond besparen op energie krijgen korting

In het Verenigd Koninkrijk krijgen gezinnen die maandagavond tijdens de piekuren besparen op hun elektriciteitsverbruik korting op hun factuur. Bedoeling is black-outs te vermijden, nu de Britten kampen met een nieuwe koudeprik. Ook worden steenkoolcentrales in stelling gebracht.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het is voor het eerst dat National Grid - de Britse netbeheerder - de ingreep gaat toepassen. Huishoudens met een digitale meter die maandagavond tussen 17.00 en 18:00 uur lokale tijd hun verbruik verminderen, zullen korting op hun factuur krijgen. Meer dan een miljoen gezinnen en bedrijven hebben zich ingeschreven.

Black-outs vermijden

De maatregel maakt deel uit van een plan om black-outs te vermijden. Het Verenigd Koninkrijk staat voor een koude week met relatief weinig wind, waardoor er veel vraag is naar elektriciteit en een krap aanbod. Volgens de netbeheerder gaat het louter om voorzorgsmaatregelen en is er geen reden tot ongerustheid.

Ook heeft de netbeheerder aan de uitbaters van drie kolencentrales gevraagd om indien nodig te kunnen opstarten. Het zou de eerste keer zijn deze winter dat de Britten beroep moeten doen op steenkool om elektriciteit op te wekken.