WTF. Gewapende overvaller valt Brusselse wijnzaak binnen, maar geeft geld meteen terug: «Hij had medelijden»

Een Brusselse wijnhandelaar werd recent verrast door een gewapende overval. De ondernemer kon echter maar 110 euro geven, lang niet genoeg voor de overvaller. Toen de handelaar uitlegde dat hij als kleine ondernemer nog amper rondkwam, gebeurde er iets bijzonder: de overvaller gaf het geld terug, en keerde huiswaarts: «Ik had bijna het gevoel dat hij medelijden had met ons.»

door
Redactie ùonline
Leestijd 2 min.

Wijnhandel Le Cellier de Vinalgros in Oudergem vertelt zijn verhaal op Facebook. «Vandaag werden we verrast door een overval», schrijft de wijnzaak. «Wees gerust we zijn allemaal in orde, ook al zijn we erg geschrokken.»

De handelaar legt uit dat de overvaller hen om geld vroeg, maar dat hij hen maar 110 euro kon geven. «Hij bedreigde ons met zijn pistool en eiste dat we hem meer gaven, in de overtuiging dat we elders nog meer geld hadden liggen.»

Kleine ondernemer in nood

Daarop probeerde de Brusselse handelaar de situatie van kleine zelfstandigen uit de doeken te doen: «We legden hem uit dat de situatie van kleine handelaren zeer kritiek was en dat we na het betalen van al onze lasten, lonen, belastingen en andere uitgaven niets meer over hadden.» Hij voegde eraan toe dat ze door de «opeenvolgende crisissen» nog maar weinig klanten hadden.

Daarnaast is er volgens hem nog weinig contant geld in omloop: «De weinige mensen die nog bij ons geld uitgeven, betalen met kaart.»

Omscholing voor dieven

Verrassend genoeg luisterde de overvaller naar hun verhaal. «Hij vertelde ons dat we ons geld mochten houden en vroeg ons hoe hij moest vertrekken», vervolgt de uitbater. «Ik had bijna het gevoel dat hij medelijden had met ons en de trieste situatie waarin we ons nu bevinden.»

Hij hoopt dat «kleine rovers» snel «omgeschoold» kunnen worden «zodat die niet meer rekenen op kleine zelfstandigen om te overleven.»