WTF. Lachgascapsules en -flessen doen verbrandingsovens stilvallen

In de eerste drie weken van januari hebben straatvegers in Brussel bijna 2 ton lachgaspatronen ingezameld. Behalve om de kleine zilveren capsules gaat het ook vaker om grote flessen, met explosies in verbrandingsovens tot gevolg, schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg dinsdag.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Afvalmaatschappij Net Brussel, verantwoordelijk voor de afvalophaling en -verwerking in de hoofdstad, ziet een duidelijke link tussen de grote hoeveelheid lachgaspatronen en het toegenomen druggebruik. «Een groot deel van de buizen vinden we in de buurt van clubs en bars», zegt woordvoerder Camilla Pilotto. Opvallend is ook dat het gaat om buizen van 500 gram. Die zijn een pak groter dan de kleine zilveren patroontjes die als zwerfvuil worden achtergelaten. Doordat ze in het restafval belanden, zijn de drie verbrandingsovens in Brussel al meermaals stilgevallen.

48 uur herstellen

Wanneer de cilinders niet helemaal leeg zijn, ontstaan in de ovens explosies die grote schade veroorzaken. Zo’n oven herstellen duurt telkens minstens 48 uur. Het probleem groeit ook in Vlaanderen, klinkt het bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten.