WTF. Man sterft nadat hij per ongeluk overdosis GBL neemt op seksfeestje

Vier mannen zijn in Brugge niet schuldig bevonden aan schuldig verzuim voor een fatale overdosis GBL. Een Amerikaanse man stierf in 2020 toen hij op een seksfeestje in een appartement in Oostende per ongeluk te veel GBL had gedronken.

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Het slachtoffer en zijn echtgenoot trokken in de in de nacht van 29 op 30 mei 2020 vanuit Leuven naar het toenmalige appartement van de veroordeelde in Oostende. Op het seksfeestje was ook nog een ander koppel aanwezig. De koppels kenden elkaar al sinds september 2017 en gebruikten tijdens hun feestjes GBL, xtc, Kamagra en poppers. GBL is eigenlijk en sterk schoonmaakproduct, maar wordt in de lever omgezet in GHB.

Die bewuste nacht mengden ze anderhalve milliliter GBL in hun glas cola. Er werd daarbij gebruik gemaakt van een spuit, omdat de mannen wisten dat het belangrijk is om de hoeveelheden goed te doseren. Het slachtoffer en zijn echtgenoot zouden later nog elk een milligram gebruikt hebben. De GBL werd bewaard in een fles van het merk Fever-Tree.

Rond 4 uur ging helemaal mis. Het slachtoffer nam de bewuste fles en dacht gewoon een grote slok tonic te drinken. Hij vertelde onmiddellijk aan zijn partner dat er een raar smaakje aan de drank zat.De partner gaf hem de raad om zo snel mogelijk het goedje uit te kotsen, maar dat zou slechts deels gelukt zijn.

Niet veel later werd het slachtoffer onwel en verloor hij het bewustzijn. Na een uurtje begon een van de aanwezigen online te zoeken naar de gevolgen van een overdosis GBL. Hij las het advies om de hulpdiensten te verwittigen, maar dat gebeurde niet. Nog een uur later belde hij met een bevriende verpleger, maar ook zijn raad om de hulpdiensten te bellen werd niet gevolgd. Uiteindelijk werd pas om 8.10 uur naar 112 gebeld, toen het slachtoffer gestopt was met ademen. De reanimatiepoging was tevergeefs.

Straffen

De partner van het slachtoffer hing een jaar cel met uitstel boven het hoofd, maar de verdediging ontkende met succes dat er sprake was van schuldig verzuim. «I’ll be fine, just keep an eye on me», zou zijn echtgenoot na het braken nog gezegd hebben. Volgens meester Kristof De Baecke heeft zijn cliënt steeds alles gedaan om het slachtoffer te helpen. «Hij heeft hem in zijn armen genomen en zijn toestand continu gemonitord. Hij was ervan overtuigd dat hij nog uit zijn roes zou komen.» De verdediging wees ook nog op de zware emotionele gevolgen voor de Leuvenaar, die al sinds 1993 een relatie had met het slachtoffer.

De eigenaar van het appartement riskeerde twee jaar gevangenisstraf. Zijn advocate vroeg en kreeg eveneens de vrijspraak voor schuldig verzuim. «Als ze hadden geweten hoe het zou eindigen, hadden ze wel direct een ambulance gebeld. Niemand heeft dit gewild, het was een ongeluk.» De man uit Bonheiden werd veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur. Als hij die werkstraf niet of onvolledig uitvoert, hangt hem alsnog een jaar cel boven het hoofd.

Ook de andere beklaagden werden vrijgesproken voor schuldig verzuim.