WTF. Schaamteloos ‘supplement’ op Amerikaanse ziekenhuisfacturen na bevalling: «Rot tot op het bot»

Een tweet van de Amerikaanse actiegroep Our Revolution illustreert hoe het gebrek aan ziekteverzekeringen bij miljoenen Amerikaanse patiënten kan leiden tot excessen op de ziekenhuisfactuur.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Our Revolution is een Amerikaanse progressieve politieke actiegroep die is voortgevloeid uit de presidentscampagne van senator Bernie Sanders in 2016 om zijn werk voort te zetten. De missie van de organisatie is om kiezers in te lichten over maatschappelijke kwesties, mensen te betrekken bij het politieke proces en progressieve kandidaten te ondersteunen en te promoten.

Het twitteraccount van de actiegroep telt 142.500 volgers en is bijzonder actief. Onlangs stelde Our Revolution het nijpend gebrek aan een betaalbare ziektekostenverzekering voor alle Amerikanen aan de kaak: het tweette een foto van een oude ziekenhuisfactuur uit september 2016, waarop te zien is hoe het ziekenhuis in kwestie 39,35 dollar (omgerekend zo’n 36 euro) aanrekent aan kersverse ouders om hun eigen pasgeboren baby vast te mogen houden vlak na de bevalling.

«Rot tot op het bot»

«Omdat er geen Medicare For All (betaalbare ziekteverzekering voor iedereen, nvdr.) bestaat in de VS, kunnen ziekenhuizen ouders 40 dollar aanrekenen om hun pasgeboren baby vast te houden. Miljoenen Amerikanen worden geconfronteerd met dit soort buitensporige ziekenhuisfacturen», staat te lezen in de tweet.

«Onze gezondheidszorg is rot tot op het bot, evenals onze geestelijke gezondheidszorg, rechtshandhaving, belastingstelsel, enz.», klinkt het in een reactie.