Zitten onze politici te veel op hun smartphone? Deze software registreert elke afleiding

Even je Instagram checken, wat op Facebook scrollen of wat snoepjes vermorzelen in een spelletje ‘Candy Crush’: onze smartphone vormt op quasi elk moment van de dag een bron van afleiding. Maar van onze politici verwachten we doorgaans opperste concentratie om het volk zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. Dankzij een project van digitaal kunstenaar Dries Depoorter ontsnapt geen enkel moment van politieke tijdsverspilling meer aan onze aandacht.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Jan Jambon heeft ‘Angry Birds’ maar beter al van zijn telefoon verwijderd, want als hij de volgende keer naar zijn smartphone grijpt voor wat spelplezier tijdens een parlementair debat, heeft ‘The Flemish Scrollers’ het meteen gezien. De software van kunstenaar Dries Depoorter scant met behulp van gezichtsherkenning en machine learning (artificiële intelligentie) de livestreams van Vlaamse parlementaire vergaderingen af, op zoek naar politici die op hun smartphone zitten. Heeft een parlementariër meer oog voor zijn sociale mediafeed dan oor voor de debatten over, bijvoorbeeld, het PFOS-schandaal? Dan post ‘The Flemisch Scrollers’ automatisch het videofragment in kwestie op Instagram en Twitter - zodat politici alweer afgeleid kunnen worden door hun eigen afleiding.

Wanneer er geen livestreams aan de gang zijn, dan speurt de software eerdere opnames op YouTube af. Volgens Depoorter zijn smartphones het enige target, klinkt het bij Datanews. Laptops en tablets zouden veleer gebruikt worden voor werk, en zorgen dus minder voor triviale afleiding.