Dit is wat een halfuurtje powernappen met je doet

Een dutje doen overdag, dat klinkt heel verleidelijk, maar de meesten onder ons komen er zelden of nooit aan toe. We hebben het druk druk druk en denken dat even onze ogen sluiten alleen maar tijdverlies is. Maar dat is precies waar we de mist ingaan, aldus een nieuwe studie van de National University of Singapore.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

De wetenschappers achter het onderzoek beweren namelijk dat een dutje juist deugd kan doen en je productiviteit een boost kan geven. Oftewel: hoe een halfuur niets doen er uiteindelijk voor kan zorgen dat je aan het einde van de dag je to do list af hebt.

De ideale powernap

Voor de studie onderzochten de wetenschappers de voordelen van 10, 30 en 60 minuten slapen overdag. Hoewel bleek dat 10 minuten de ogen sluiten er al kan voor zorgen dat je je beter in je vel voelt en minder moe bent, bleek de powernap van een halfuur het meest effectief. Die zorgde én voor een verbeterde mood, én voor minder vermoeidheid, én voor een beter cognitief vermogen en dat tot 4 uur lang. Belangrijk om weten is wel dat je het eerste halfuur na het ontwaken juist een productiviteitsdipje zal opmerken, maar dat verdwijnt nadien gelukkig snel. Een uur slapen overdag is volgens de onderzoekers te lang en heeft minder voordelen dan een powernap van 10 of 30 minuten.