Afgedankte festivaltenten krijgen tweede leven bij daklozen

Sinds begin deze zomer verzamelt de Belgische vereniging After Festival Recup achtergelaten kampeer- en kookmateriaal op festivals, om het uit te delen aan daklozen.
door
Matthias
Leestijd 2 min.

Als de rust is weergekeerd en de camping opnieuw leeg is, lijken de meeste festivalweides op een apocalyptisch openluchtstort. Heel wat onbezorgde feestvierders laten liever hun kampeermateriaal ter plaatse achter na een weekendje plezier maken.

Solidariteitscircuit

Nochtans zijn veel van die achtergelaten spullen nog perfect bruikbaar. Om de strijd aan te gaan met dit fenomeen richtte Jean-Louis Renaud de vereniging After Festival Recup op. "Het is ongelofelijk hoeveel festivalgangers hun tent, matras, slaapzak en ander materiaal achterlaten, terwijl die nog in goede staat zijn. Wij verzamelen dat materiaal, maken het schoon en verdelen het in een solidariteitscircuit", legt hij uit op de Facebookpagina van zijn project.

Eerste ervaring op Rock Werchter

Met een klein team vrijwilligers kwam After Festival Recup voor de eerste keer in actie op de wei van Werchter. Ze mochten er een uur lang spullen verzamelen op een beperkt deel van de camping. Ze vonden er kampeer- en kookmateriaal, maar ook kledij en dekens. Van zodra die gewassen en zo nodig opgelapt zijn, gaan ze naar de daklozen.

Klaar voor volgend jaar

Momenteel is Rock Werchter het enige festival dat After Festival Recup toestemming geeft om achtergelaten materiaal op de camping op te halen. Maar de organisatie hoopt dat andere festivals snel zullen volgen. "2017 is in elk geval een testjaar om onze vrijwilligers klaar te stomen voor volgende zomer", zegt de oprichter in La Libre.