Deze vijf sympathieke underdogs mag je zeker niet missen op Pukkelpop

Het perfecte Pukkelpop-parcours samenstellen is met acht podia geen sinecure. Uiteraard wil je headliners als Kendrick Lamar en Arcade Fire niet missen, maar hoe vul je verantwoord je tijd voor deze muzikale grootheden het podium bestijgen? In het gezelschap van deze vijf sympathieke underdogs, waar je eventueel ook mee kan uitpakken bij je hipstervrienden. Twee vliegen in één klap. 
door
Mare
Leestijd 1 min.

1. Yonaka

Wie de officiële eerste dag op Pukkelpop graag stevig begint, zakt rond het middaguur op donderdag best af naar Yonaka, de Britse groep die de Club mag opwarmen. Qua sound zijn ze luid, chaotisch en vooral compromisloos en aanstekelijk: precies zoals we het graag hebben. Dit kwartet uit Brighton serveert een heerlijke mix van hiphop, metal, rock en grime, met een verrassend poppy eindresultaat. Geen idee wat je je daar in godsnaam bij moet voorstellen? Ga dan vooral zelf luisteren.

Donderdag, 12u15 tot 13u in de Club

2. Geppetto & The Wales

Dit sympathieke zestal uit de Noorderkempen kwam voor het eerst piepen op de podia van Humo's Rock Rally in 2010. Hoewel ze toen geen finaleplaats wisten te bemachtigen, deden ze genoeg stof opwaaien om een platencontract in de wacht te slepen. Hun debuutplaat ‘Heads of Woe' was het onvermijdelijke gevolg, opvolger ‘Passanger' een logische tweede stap. Die laatste verschijnt pas in september, maar de kans is groot dat de groep het Pukkelpop-publiek al een klein voorsmaakje geeft. Zij die dit aan hun neus voorbij laten gaan hebben ongelijk.

Donderdag, van 13u55 tot 14u45 in de Club

3. BeraadGeslagen

De Castello is de thuishaven voor muziekliefhebbers die hun ogen en oren graag openhouden voor een experimentje. En dat is ook exact hoe BeraadGeslagen, het zijproject van STUFF-drummer Lander Gyselinck en zijn compagnon Fulco Ottervanger (De Beren Gieren), samen te vatten valt. Hun muziek is daarentegen niet zo gemakkelijk in een hokje te stoppen en varieert van aanstekelijke jazz, tot pop, hiphop en alles wat daartussen ligt. Aan jou om er vooral zelf een oordeel over te vellen.

Vrijdag, van 13u20 tot 14u05 in de Castello

4. Mauro & De Kempenzonen

Toegegeven, het vergt moed om op de derde festivaldag op zo'n degelijk uur al paraat te staan op de weide. Maar voor Mauro is het zo ongeveer de tiende keer dat hij in één of andere gedaante paraat staat op Pukkelpop, en zo'n jubileum mag natuurlijk niet ongemerkt voorbijgaan. Zo bundelt Mauro de krachten met de brassband De Kemperzonen om moderne klassiekers in een nieuw jasje te steken. En alsof dat niet genoeg is, krijgt hij ook nog eens het gezelschap van Daan, Willy Sommers en Callboys-acteur Rik Verheye. Redenen te over om toch uit die tent te rollen.

Zaterdag, van 11u55 tot 12u45 in de Marquee

5. Noname

Beroemd worden onder de vlag ‘Noname'? Faut le faire. Dat is nochtans exact waar rapper en dichter Fatimah Nyeema Warner mee bezig is. Zo is ze onder meer te horen op de platen van Chance the Rapper, Mick Jenkins en Saba, en heeft ze met ‘Telephone' intussen ook haar eigen muziek uitgebracht. Hoe die dan wel mag klinken? Als zomerse hip<HH>hop met een lentefris rapbriesje. Al hoef je ons niet op je woord te geloven: ga het vooral zelf ontdekken.

Zaterdag, van 15u55 tot 16u45 in de Castello

Mare Hotterbeekx