Pukkelpop draait enkel om muziek? Think again

Met acht podia en bijna tweehonderd concerten zou je denken dat de gemiddelde festivalbezoeker heel erg geïnteresseerd is in muziek. Niet helemaal waar. De festivalganger 2.0 trekt niet naar de wei voor de concerten, maar voor de sfeer. Of de beleving, zo blijkt uit de indrukwekkende lijst aan nevenactiviteiten.
door
Mare
Leestijd 2 min.

De tijd waarin je drie optredens lang voor de Main Stage kampeerde om zeker vooraan te kunnen staan is definitief voorbij. Vaak was het op de wei voor het hoofdpodium opvallend kalm, niet zelden werd er tijdens de optredens gezellig gekeuveld met de muziek als bijzaak op de achtergrond. Voor de echte actie moest je in de Boiler Room of de Dance Hall zijn, maar ook buiten de tenten viel er heel wat randanimatie te rapen. Een overzicht van de voornaamste activiteiten

Gedichten schrijven

«Houd je van poëzie?». Het moet zowat de meest opvallende openingszin van de afgelopen vijf Pukkelpop-edities zijn. Nog voor ik kan antwoorden schuift hij me zijn smartphone toe. «Kus niet zonder lust, drink niet zonder dorst», staat er. En alweer voor ik iets kan zeggen verdwijnt de onbekende gozer alweer in het publiek. Het korte tafereeltje is voor mij erg typerend voor deze Pukkelpop-editie: het publiek is met van alles bezig, behalve met de muziek.

Kunst kijken

Pukkelpop sloeg dit jaar de handen in elkaar met een zevental musea. Het doel? Kunst op een laagdrempelige manier op de wei brengen. «Dit is geen one shot, bedoeling is om dit project de komende jaren verder te ontwikkelen», aldus organisator Chokri (foto rechts). Voorlopig bleef het beperkt tot een mini-cinema met docu's over kunstenaars, een gigantische videowall en een kleine tent waar bekende en minder bekende Vlamingen hun favoriete kunstwerk bespraken.

Afkolven

Dé Pukkelpop-revelatie voor kersverse mama's? De Milk 'n Boob-bar, waar ze in alle discretie konden afkolven én hun melk netjes gelabeld en gekoeld bewaren. Een tof en vernieuwend initiatief dat met heel veel enthousiasme onthaald werd. Het goede nieuws? Ook dit is geen eenmalige actie, die Milk 'n Boob-bar komt volgend jaar zeker terug.

Schommelen

Wanneer er niet voor de podia gedanst werd, dan wel naast de podia. Zo was Petit Bazar wederom een erg populaire spot voor al wie zich graag laat verleiden tot laagdrempelig entertainment. Een ‘wrecking bitterbal' waar je Miley Cyrus-gewijs op kan schommelen? Een doorslaand succes. Een balk waar je zo lang mogelijk aan moet blijven hangen om prijzen te winnen? Koppen lopen! Wie daarna nog energie te veel had, kon zich ongegeneerd uitleven in het knalgele luchtkasteel, waar het de hele dag door gezellig druk was.