TW Classic, een festival volgens het klassieke recept

Met TW Classic gaat het Werchterse festivalseizoen op 24 juni officieel van start. Het recept van dit festival is klassiek: een mooie zomerse dag, één podium met daarop enkele grote namen en enthousiast publiek. Dit jaar koos de organisatie voor stevige gitaren.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

Guns N' Roses

AFP / K. Winter

Dertig jaar na het legendarische album ‘Appetite for Destruction' pronkt Guns N' Roses als headliner op de affiche van TW Classic. “Het concert is al bij voorbaat memorabel”, stelt de organisatie. En die kan weleens gelijk hebben. Het is al van 2012 geleden dat de legendarische band in ons land te zien was. Toen speelden de Amerikanen op Graspop Metal Meeting. Nu toert de band met de originele bezetting, met Slash én Axl Rose op eenzelfde podium. Dat is best bijzonder, aangezien de twee kemphanen de voorbije twintig jaar nauwelijks twee woorden met elkaar hebben uitgewisseld. Cynici beweren dat het de mannen vooral voor het geld te doen is, maar eerlijk, het zal de fans worst wezen. Bij de voorverkoop van de Europese concerten van de Not In This Lifetime-tournee wist de band op een dag tijd meer dan een miljoen tickets te verkopen. Een ding is zeker, het zal zaterdag vonken geven op de wei van Werchter.

The Pretenders

EPA / D. Hambury

“Niemand rockt steviger dan Chrissie Hynde. De frontvrouw imponeert. De sound is herkenbaar. De nukkige nummers meezingbaar. De hits ontelbaar”, zo kondigt TW Classic de komst van The Pretenders aan. Dat de organisatoren fan zijn van de Britse band is duidelijk, aangezien ze een week later ook verwacht wordt op Rock Werchter. Bovendien he

bben Hynde en haar kompanen een bijzondere band met Werchter. Dertig jaar geleden speelden ze al eens de wei plat. Nu komen ze hun laatste album ‘Alone' voorstellen, dat ze vorig jaar de wereld instuurden. Daarop staan geen klassiekers als ‘I'll Stand by You', ‘Back on the Chain Gang' en ‘Don't Get Me Wrong', maar die zullen zeker de revue passeren.

Wolfmother

EPA / H. Oczeret

Ook het langharig tuig van het Australische Wolfmother bracht vorig jaar een nieuw album uit en komen dat in Werchter voorstellen. De ingrediënten blijven dezelfde: lange jams, daverende drums en gierende gitaarriffs. De erfgenamen van de hardrockpioniers als AC/DC, Black Sabbath en Led Zeppelin scoorden daarmee opnieuw een commercieel succes. Dat vertaalde zich niet altijd naar succes op het podium, want het optreden van de Australiërs op Pukkelpop was vorig jaar geen onverdeeld succes. Het powertrio hoort misschien beter thuis in een line-up als deze, dus we geven het graag een nieuwe kans.

Channel Zero

Belga / M. Ghem

Wie ‘metal' en ‘België' zegt, denkt meteen aan Channel Zero. De band rond Franky De Smet-Van Damme ontstond in de vroege jaren 90 en maakte meteen naam met songs als ‘Help', ‘Black Fuel' en ‘Suck My Energy'. Onder haar fans mag de band onder meer rapper Ice-T rekenen. In 1997 trekken de mannen onverwachts de stekker uit Channel Zero. Een reeks reünieconcerten in 2010 – die in geen tijd uitverkocht waren – blaast nieuw leven in de groep. Met succes, want De Smet-Van Damme en de zijnen kunnen altijd rekenen op een trouwe, grote achterban. Twee jaar geleden draaiden ze de volumeknop wat zachter en trokken ze ons land rond met aan akoestische tournee, maar nu mag het weer knallen. Dat belooft!

Fleddy Melculy

Foto R.V.

De prettig gestoorde Vlaamse metalband Fleddy Melculy mag het TW Classic-publiek opwarmen voor een stevige dag. Toen het alter ego van Jeroen Camerlynck begin vorig jaar het levenslicht zag, leek het een uit de hand gelopen grap met een beperkte houdbaarheidsdatum. Ondertussen heeft Camerlynck bewezen dat Fleddy meer is dan een eendagsvlieg. Met het nummer ‘T-Shirt Van Metallica' sloop Fleddy Melculy op de 50ste plaats De Zwaarste Lijst van Studio Brussel binnen. Het blijft een parodie op metal en hij maakt muziek die alle clichés van het genre recycleert, maar dat deert de fans niet. Bovendien is Camerlynck een rasechte volksmenner. Het publiek zal vast warm zijn na zijn doortocht op de wei van Werchter.