MOVIES. Metro sprak met Robert Pattinson, de nieuwe Batman: «Deze Bruce Wayne is verslaafd aan Batman»

Je kan er niet omheen: Batman is een van die personages die altijd de aandacht naar zich toetrekken. Het maakt niet uit wie er in het vleermuispak zit. Maar het nieuws dat niemand minder dan Robert Pattinson in de voetsporen van Adam West, Michael Keaton en Christian Bale zou treden, maakt ‘The Batman’ toch extra intrigerend. Vooral ook omdat hij onder meer Jeffrey Wright en Paul Dano tegenover zich krijgt, respectievelijk als luitenant Jim Gordon en slechterik The Riddler. Benieuwd wat ze te zeggen hebben.

door
Ruben Nollet
Leestijd 3 min.

‘The Batman’ ziet eruit als een gigantische onderneming. Hoe lang heb je eraan gewerkt?

Robert Pattinson: «Ik denk dat [regisseur] Matt Reeves er vijf jaar geleden al mee bezig was. Zelf was ik er 3 jaar bij betrokken, waarvan 15 maanden op de set. Ik moet toegeven dat het surrealistisch aanvoelde om de eerste affiches te zien. Ik kon niet geloven dat de film er eindelijk was.»

Hoe stresserend is het om personages te vertolken die zo iconisch zijn?

Jefrey Wright: «Het hoort erbij. Elke nieuwe ‘Batman’ heeft dat moeten doen. Ik vond het prachtig dat Matt Reeves een Batman wou maken die relevant is voor vandaag en tegelijk hommage brengt aan de geschiedenis van het personage, tot en met de begindagen in 1939. ‘The Batman’ is uiteindelijk een moordmysterie geworden, en Batman verscheen ook voor het eerst in Detective Comics en wordt ‘The World’s Greatest Detective’ genoemd.»

Paul Dano: «Deze film is realistischer en meer nuchter dan de vorige, en volgens mij ook persoonlijker en emotioneler en meer psychologisch, zonder daarom de hele mythologie te verraden. Ik wou The Riddler dan ook angstaanjagender neerzetten omdat hij zo realistischer overkomt. Daarom doet hij bijvoorbeeld denken aan Zodiac Killer [een beruchte seriemoordenaar uit de jaren 1970, rn]. Al blijft hij uiteindelijk wel The Riddler, een Batman-schurk.»

Pattinson: «Batman zelf is ook anders. Bruce Wayne wordt traditioneel neergezet als een rijke playboy die de verschillende kanten van zijn persoonlijkheid onder controle heeft. In dit geval heeft hij sinds de dood van zijn ouders zijn menselijke kant laten verwelken. De enige manier waarop hij denkt dat hij kan overleven, is via zijn alter ego van Batman, en dat wil hij steeds meer zijn. Volgens mij heeft hij zichzelf niet echt onder controle wanneer hij die outfit aantrekt. Hij denkt echt dat hij iemand anders is. Hij is er verslaafd aan.»

Batman is een vrij ongewone rol voor jou. Moest je lang nadenken voor je de rol aanvaardde?

Pattinson: «Nee, het is nu eenmaal een boeiend personage. Daarom is Batman ook zo iconisch en wordt hij steeds opnieuw vertolkt door andere acteurs. Hij is heel gelaagd en je kan hem op veel verschillende manieren spelen, ook al is je gezicht half verstopt. Maar je kan met dat personage zoveel kanten uit, zoveel genres uitproberen.»

Heb je raad gevraagd aan andere Batman-acteurs?

Pattinson: «Nee. Je wil niet overkomen als een baby. Tips vragen is voor losers. (lacht) Ik ben Christian Bale ooit tegen het lijf gelopen, en hij heeft me een paar dingen verteld over wat ik mocht verwachten. Want ik was natuurlijk wel nerveus voor ik eraan begon. Maar eenmaal de bal aan het rollen ging, was ik er non-stop mee bezig en had ik geen tijd om nog nerveus te zijn.»

The Riddler is heel anders dan toen Jim Carrey hem speelde. Dacht je ergens toch aan die vertolking, Paul?

Dano: «Ik wil eerst en vooral zeggen dat Jim Carrey altijd een van mijn favoriete acteurs is geweest. Ik was als kind geobsedeerd door hem. Mijn andere favoriete acteur was trouwens Jack Nicholson, en hij heeft ook zijn plaats in de Batman-geschiedenis. Maar voor deze film kon ik me volledig baseren op het script van Matt Reeves. Daarnaast is het cruciaal dat je er je eigen draai aan geeft en er iets van maakt wat persoonlijk is.»

‘The Batman’ speelt vanaf 2 maart in de zalen.