Wint Close de Oscar deze zondag? Dit zeggen de voorspellingen

Zondagnacht is het zover. Dan weten we eindelijk of België voor het eerst een Oscar voor ‘Beste Internationale Film’ kan bemachtigen. De competitie is evenwel hard. Hoeveel kans maakt Lukas Dhont met ‘Close’?

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Tot nu toe ging het Lukas Dhont voor de wind. Toen de film in mei 2022 in wereldpremière ging op het Festival van Cannes, mocht de Vlaming meteen de Grand Prix du Jury mee naar huis nemen. De film over een pijnlijke vriendschap tussen twee jongens viel al in de prijzen op de Ensors en de Magritte du Cinéma. In de VS werd ’Close’ onder andere bekroond met de Prijs voor Beste Internationale Film van de National Board of Review en twee prijzen op het Chicago International Film Festival. ‘Close’ werd ook al genomineerd voor een Golden Globe en European Film Award. Een stevig palmares om mee te nemen op zondag 12 maart naar de 95ste Academy Awards in het Dolby Theatre in Hollywood, dus.

De concurrentie

Dhont moet het evenwel opnemen tegen vier andere kleppers. Zo is er het aandoenlijke ‘EO’, van 84-jarige Poolse regisseur Jerzy Skolimowski, over een ezel on the loose. Ierland werd voor het eerst genomineerd voor ‘The Quiet Girl’ en Argentina,1985 (van Argentinië) viel in de prijzen op het Filmfestival van Venetië, de Golden Globes en eveneens op het National Board of Review. Maar de film waar ‘Close’ het hardst van al moet tegen opboksen is de Duitse oorlogsfilm ‘All Quiet on the Western Front’, een Netflix-productie. Die film werd maar liefst 8 keer genomineerd voor een Oscar, waaronder die voor Beste Film. Op de Britse filmprijzen, de BAFTA’s, won het maar liefst 7 awards.

Wat schrijft de pers?

- Variety gokt dat ‘All Quiet on the Western Front’ de Oscar binnenhaalt. Ze merken op dat iedere film die zowel genomineerd werd voor ‘Beste Film’ én ‘Beste Internationale Film’, de laatste jaren won in die laatste categorie.

- Ook Deadline vreest dat geen enkele film kan opboksen tegen het Duitse epos.

- Indiewire zegt dat het «bijna zeker» is dat ‘All Quiet’ het haalt. Van de vijf films maakt ‘Close’ het derde meeste kans om te winnen, schrijft het filmblad.

- The Hollywood Reporter geeft ‘Close’ 29,7% kans om te winnen. Dat is best goed, want hun grootste kanshebber, ook ‘All Quiet’, geven ze 36,6%.

- Vogue zet zijn geld in op de Duitsers, maar noemt ‘Close’ een «Dark Horse», de underdog dus.

Conclusie?

‘Close’ lijkt de pech te hebben om het te moeten opnemen tegen een stevige Netflix-productie (met budget van 20 miljoen dollar) over een geliefd thema binnen de westerse film. De meeste gespecialiseerde filmbladen vrezen dat geen enkele film kans maakt tegen de Duitse inzending. Toch klinkt hier en daar hoop voor Close. Gemakkelijk wordt het dus niet voor Dhont. Zondagnacht zal het moeten blijken of het kaarsjesbranden hielp.