WTF?! Deze bekende Hollywoodacteur wordt lid van Russische pro-Kremlinpartij

Hij ligt al een tijdje niet meer in de bovenste schuif bij de Hollywoodbonzen, maar nu dreigt het progressieve Tinseltown hem al helemaal links te laten liggen: Steven Seagal – ooit een blinkende Hollywoodster – heeft een partijkaart aangevraagd van de Russische pro-Kremlinpartij ‘A Just Russia – Patriots – For Truth’. Het is geen geheim dat Seagal een groot bewonderaar is van de Russische president Vladimir Poetin.

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

Seagal kreeg afgelopen zaterdag een partijkaart van A Just Russia – Patriots – For Truth, zo is te zien in een filmpje dat de partij deelde. Hij stelde in zijn verwelkomingsspeech voor om strenger op te treden tegen bedrijven die het milieu vervuilen.

De partij ontstond eerder dit jaar, toen drie linkse partijen – die allen Poetin steunden – fuseerden tot één partij. A Just Russia – Patriots – For Truth heeft 23 zetels in het Russische Lagerhuis en overweegt deelname aan de Russische parlementsverkiezingen in september.

Seagal – die zijn hoogdagen kende in de jaren 90 als actieheld in films als ‘Under Siege’ en ‘Hard to Kill’ – is sinds 2016 een Russisch staatsburger. Hij werd geboren in het Amerikaanse Michigan en bouwde zijn filmcarrière op zijn skills in de vechtsport. Het is van Poetin geweten dat hij een zwak heeft voor martial arts.

Op de foto met commandant van legereenheid

Op de ceremonie van zaterdag poseerde Seagal naast één van de partijleiders: de Russische auteur Zakhar Prilepin, die met een legertje pro-Russische separatisten betrokken is bij het conflict in het oosten van Oekraïne. Dat conflict sleept al zeven jaar aan en kostte tot dusver 14.000 mensenlevens. Prilepin gaf toe een legereenheid aan te voeren in de regio.

In 2018 werd Seagal van Rusland belast met het verbeteren van de relaties tussen Rusland en de VS, toen die op een nieuw dieptepunt zaten. Seagal bezocht Venezuela in mei in de gedaante van Russisch vertegenwoordiger. Hij gaf de Venezolaanse president Nicolas Maduro een samuraizwaard cadeau.