Helft minder landbouwdieren door wolven gedood in 2023: «Samenleven met wolven is mogelijk»

Afgelopen jaar werden 78 landbouwdieren gedood door wolven, een opvallende daling in vergelijking met 2022. Toen doodden de wolven in Vlaanderen nog 149 landbouwdieren. Dat meldt het Wolf Fencing Team (WFT) maandag. Dat initiatief, van WWF België, Natuurpunt en Natagora, verklaart die daling door de «jaar na jaar stijgende inzet op preventieve maatregelen».

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vorige zomer overleed wolf August na een aanrijding, maar zijn dood kan niet de enige verklaring vormen voor de daling, aldus het WFT. «De trend is al veel eerder ingezet. Al sinds 2019 toont de gemiddelde schade per wolf een dalende trend. In 2019 waren er gemiddeld 1,5 wolven en doodden ze 34 landbouwdieren per wolf, terwijl dat in 2023 6,6 wolven waren en er per wolf 11,8 landbouwdieren gedood werden.»

De meest aannemelijke verklaring voor de daling van de schade zijn de inspanningen van heel veel veehouders om hun omheiningen aan te passen, en de ondersteuning die daarvoor gegeven wordt, zegt het WFT. De materiaalkosten om omheiningen wolfwerend te maken worden bijna volledig terugbetaald, via Vlaamse subsidies.

Advies

Veehouders kunnen verder ook een beroep doen op het WFT voor gratis ondersteuning met advies en uitvoering van de werken. Zo werden vorig jaar 280 adviesbezoeken afgelegd, 70 procent meer dan in 2022. De teams pasten ook voor 23 km aan omheining aan, meer dan het dubbele van 2022 (11 km). In de kern van het wolvengebied in Limburg is ongeveer de helft van de omheiningen nu aangepast.

«Met de nodige aanpassingen is samenleven met wolven mogelijk zonder er schade van te ondervinden en tegelijk te genieten van deze verrijking van onze natuur», besluit het WFT.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be