Hersenloze honden: deze 10 rassen zijn het domst

Ben je een hondenliefhebber en heb je een bulldog, windhond of beagle? Dan vind je deze ranglijst misschien minder leuk…

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Er zijn honden die buitengewoon slim zijn en rassen die over het algemeen intelligenter zijn dan andere. Volgens verschillende wetenschappelijke studies hebben de border collie, maar ook de pomeranian, pekinees, shih tzu, corgi, poedel en enkele gemengde rassen aanzienlijk betere leervaardigheden dan gemiddeld.

Dit ras zou het minst slim zijn

Maar bestaan er ook rassen die minder intelligent en dommer zijn dan andere? Het tijdschrift Geo heeft deze vraag onderzocht en verwijst naar een studie onder 130 rassen. Professor Stanley Core heeft meer dan 200 hondenshowjuryleden in de Verenigde Staten en Canada ondervraagd. Hun oordeel is duidelijk: de Afghaanse windhond zou de minst intelligente hond zijn. Dit betekent dat hij zelden bij de eerste opdracht gehoorzaamt (minder dan 25% van de tijd) en dat het tientallen (exact 80) herhalingen kost voordat hij een nieuwe opdracht van een trainer begrijpt.

Top 10

1. Afghaanse windhond

2.basenji

3. bulldog

4. chowchow

5. barzoi

6. jachthond

7. pekinees

8. beagle

9. mastiff

10. basset hound

De basenji en bulldog maken de top drie van minst intelligente rassen compleet. De chowchow staat op de vierde plaats en de barzoi op de vijfde. In de rest van de top 10 vinden we jachthonden, de pekinees, beagle, mastiff en basset hound. Dit bewijst dat je altijd voorzichtig moet zijn met dit soort ranglijsten, aangezien de pekinees zowel in de lijst van superintelligente honden als in die van de meest domme honden voorkomt.

Het tijdschrift Ça m’intéresse benadrukt bovendien dat het weigeren om een opdracht te volgen niet per se getuigt van eengebrek aan intelligentie. «Jachthonden vertrouwen meer op hun instinct, wat hen ertoe brengt niet altijd bevelen op te volgen. Ze zijn van nature erg nieuwsgierig, dus ze geven er de voorkeur aan hun neus te volgen en instructies te negeren», aldus het Franse tijdschrift. Dus ook al staatje favoriete pluizenbol in deze lijst, jehoeft je geen zorgen te maken!

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be